Demokratisk rasisme

Altfor lenge har vi akseptert den forkledde rasismen. Nå kan det være nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREMSKRITTSPARTIET og Siv Jensen har begynt et stormløp mot den nyutnevnte barne- og likestillingsministeren Manuela Ramin-Osmundsen. Det skjer under påberopelse av strålende prinsipper som rettssikkerhet og likebehandling i statsapparatet. Alle forstår likevel at Frp er ute på sitt vanlige tokt, dvs. å sette garn i grumsete farvann. Det handler om å utnytte rasismen, men ingen såkalt ansvarlige politikere våger å si det rett ut. Venstres leder Lars Sponheim går lengst når han sier angrepene på den nye statsråden mangler "borgerlig anstendighet". Høyres nestleder Per-Kristian Foss sier han ikke vil bruke Sponheims uttrykk, men legger til: "Jeg skjønner ham jo".

DENNE RYTMEFASTE vals rundt grøten er et problem i seg selv. Dessverre har den en logisk forklaring. Den norske fremmedfrykten er spredd over hele den politiske skalaen og det er forbundet med risiko å utfordre den. Dessuten er Frp nå så hvitvasket og mektig at borgerligheten trenger partiet for å kunne danne regjering etter neste valg. Derfor forvandles så mange politikere til gummiløver når de konfronteres med den forkledde rasismen. De ser fryktinngytende ut, men er myke i alle ledd. Slike politikere handler i tråd med folkeventyrenes råd: Det er best å gå stille for ikke å vekke dragen. I det lange løp er dette like nyttig som selvkastraksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer