Demokratisk underskudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Valget til EU-parlamentet viser med all tydelighet at EU sliter med et demokratisk underskudd. Deltakelsen har vært katastrofalt dårlig i mange land, og i hele EU-området møtte bare 43 prosent av velgerne fram. Det er den dårligste valgdeltakelsen siden det ble innført direkte valg til parlamentet. Bekymrede politikere sier valget er et tilbakeslag for Europa-ideen, og at velgerne vender ryggen til EU i en tid da unionen får stadig større makt og betydning.
  • EU-prosjektet har hele tida vært preget av at politikerne, og da først og fremst regjeringene, har gått foran med stadig nye utvidelser av EUs myndighetsområde. De siste prosjektene er den økonomiske unionen med felles valuta og det forsvarspolitiske samarbeidet. EU er et dynamisk samarbeid med stadig tettere integrasjon. Men den folkelige forankringen er ofte blitt glemt av ivrige EU-politikere. Det har også tidligere vist seg, men aldri så tydelig som ved helgas valg.
  • Nå er det langt på vei forståelig at et valg til EU-parlamentet ikke engasjerer folk flest. Den pompøse og overbetalte forsamlingen av EU-politikere mangler den makten som vanligvis ligger i et parlament. Dette skal gradvis endres, og det var en rapport fra parlamentet som til slutt fikk kommisjonen til å trekke seg i vinter. Men de demokratiske reformene i EUs organer lar vente på seg, og fortsatt er det slik at makten ligger i kommisjonen og ministerrådet. Parlamentet har ikke funnet sin naturlige plass i EU-systemet.
  • Mot en så elendig oppslutning spiller selve valgresultatet mindre betydning. Sosialistene mister sitt flertall, uten at det vil føre til noen stor forandring. Det er også påfallende at valgresultatet i så liten grad påvirker innenrikspolitikken i de enkelte land. Göran Persson gjorde det klart før valget at det ikke ville endre samarbeidsforholdene i svensk politikk uansett utfall. Det sier mye om hvilken vekt EU-valget tillegges, og da er det heller ikke så rart at velgerne sitter hjemme.