Demokratiske terrorister

BALLYCASTLE/BELFAST (Dagbladet): Joe Cahill (78) fra Sinn Fein og unionisten David Irwine kjempet en desperat kamp for å vinne velgere i går. Begge er tidligere dømt for terrorisme. Joe Cahill ble faktisk dømt til døden i 1942.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to gamle terroristene har lagt ned våpnene. Nå ønsker de å kjempe for framtida med ord og politikk i Nord-Irlands nye folkevalgte forsamling.

Cahill og Irwine snakker ikke med hverandre- de er fortsatt bitre fiender- men de er enige om at den nye freden må få en sjanse.
Like før de to politikerne startet sine vandringer blant potensielle velgere i går smalt en ny kraftig bombe i Nord-Irland. En bilbombe gikk av i sentrum av Newtonhamilton i Armagh, og to mennesker ble skadd. De materielle skadene var store.

Reformerte

Det er ikke mer enn få uker siden hele Nord-Irland jublet. 71,25 prosent av folket ropte høyt etter fred i en folkeavstemning.

Det er blant sårene av gamle våpen, gamle bomber, død og fortvilelse de to reformerte terroristene nå kjemper for stemmer. De er avhengige av folks tillitt for å ha påvirkning på det nye Nord-Irland som skal skapes i årene framover.

Veteranen Joe Cahill er født i Belfast, og han er kandidat i den gamle protestantiske kjempen Ian Paisleys valgkrets. Ingen lett krets, verken for en republikaner eller en katolikk. Men Cahill, som er dømt en rekke ganger for sin IRA-tjeneste, er optimist.

- Jeg har fått flere reaksjoner på min fortid, og det synes jeg er fair, sier Joe Cahill til Dagbladet.

Han vil ikke lenger høre snakk om IRA. Han presiserer at han er Sinn Feins mann, og vil slåss med ord og politikk.

- IRAs kamp har gitt oss denne enestående muligheten. Nå er tida kommet for å bygge et nytt Nord-Irland. Jeg tror på dialog, også med unionistene, sier den reformerte terroristen.
- Den kraftige bilbomben ble plassert av republikanere?

- La én ting være klart: Bomber hjelper ikke vår sak lenger, sier Joe Cahill.

Unionisten David Irwine er også dømt for terrorisme. Han leder nå Progressive Unionist Party (PUP), som har gode forbindelser til paramilitære lojalistiske grupper.

Uvant rolle

- Vi har ikke satt oss noen mål. Det er første gang vi deltar i valg, det er jo ikke dette vi er kjent for, sier Irwine til Dagbladet.
David Irwine valgte å besøke noen av de mest lojale områdene når han dagen før valget kjempet for flere stemmer. Sammen med en spesiell gruppe mennesker gikk han fra hus til hus, og klappet sine velgere på hodet.

- Vi i PUP liker ikke å spille spill, derfor er er vi et godt alternativ for unionistene. Vi er villige til å ta ansvar, og har forstått hvilke forpliktelser som hviler på oss etter det høye ropet etter fred som kom fra folkeavstemningen.

Dennis Irwin snakker ikke lenger om kamp, krig og bomber mot republikanerne. Hans nye vokabular handler om samfunn, økonomi og forhandlinger.

Det hjelper ikke at han har hovedkvarter i samme bygget som den heller krigerske butikken Union Jack Lojalist Shop!

DØMT: Joe Cahill (78) (t.v.) ble dømt til døden for terrorisme i 1942. Han slapp unna. David Irwine (t.h.) er også tidligere dømt for terrorisme. Han har også byttet våpen, og vil nå bruke politiske virkemidler.