Demokratull i Moskva

Russisk demokrati er ikke helt som andre demokratier. En video viser en representant som stemmer for mange av sine fraværende kolleger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
At statsminister Vladimir Putin har nasjonalforsamlingen, Dumaen, i lomma, er velkjent. Mer enn to tredeler av de 450 representantene er fra Putins parti Enhetlig Russland.

Løp fra pult til pult Men forrige uke ble en annen parlamentarisk tvilsom praksis kjent via en video, som har blitt en hit på Youtube. Videoen viser representanter som løper fra pult til pult, og trykker på ja-knappen til alle de fraværende representantene. Resultatet er at 449 stemte for et lovforslag som skjerper en lov om fyllekjøring. Men det var bare 88 representanter i salen.

- En representant i god form har tid til å trykke på ni knapper, sier kommentatoren sarkastirk, på TV-innslaget som er laget av RenTV.

Hver representant har 20 minutter på seg til å avgi stemme. Fysisk sett kan man derfor stemme for mange fraværende kolleger.

Skulke-debatt Videoen som viser stemmejukset har skapt politisk debatt i Russland. Landets største avis, Komsomolskaja Pravda, skriver på lederplass:

- Vi forventer ikke at våre folkevalgte sitter i duma-salen hele dagen, men ærlig talt, 88 av 450 er i drøyeste laget.

En debatt har startet om representanter som «skulker» bør fratas sitt tillitsverv. Sergej Neverov fra Enhetlig Russland, mener det. Det samme gjør tilsynelatende president Dmitrij Medvedev.

- Jeg er selv overrasket over bilder fra parlamentet som viser at bare 10 - 15 prosent av representantene er til stede, sier Medvedev.
Imens har det russiske demokratiet satt seg selv i et underlig lys.

Demokratull i Moskva