Demonen Osama

Osama bin Laden er sporløst borte. Det er ikke hans ideologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA HAR SKJEDD med Osama bin Laden? Er han død? Er han stadig på flukt? Eller planlegger han et nytt angrep på USA? Det er mange som stiller disse spørsmålene etter at Pakistans president Pervez Musharraf for få dager siden ble intervjuet i BBC og gjorde klart at alle spor etter bin Laden har vært kalde i ti måneder. Pakistans hær satte i gang en kraftig offensiv i det såkalte stammebeltet langs grensen til Afghanistan, men bin Laden glapp. Man tror fremdeles at bin Laden og hans vel så farlige nestleder, Ayman al-Zawahiri, holder seg skjult i nettopp dette området i Nord- og Sør-Waziristan. Og det er i dette området pakistanske styrker hevder å ha drept en tidligere Guantánamo-fange som i fjor vendte hjem for å fortsette krigen med Taliban og al-Qaida.

SPØRSMÅLET er likevel hva det betyr hvis Osama bin Laden blir tatt til fange eller drept. Direktør Stein Tønnesson på Fredsforskningsinstituttet har noen teorier: At bin Ladens død kan provosere til mange nye terrorangrep. At lufta går ut av al Qaida-ballongen. At det i USA vil bli oppfattet som en stor seier for Bush-administrasjonen, fordi Osama bin Laden er terrorens ansikt i den vestlige verden. Problemet for USA er at gledesrusen kan bli for voldsom, og den vil kunne provosere fram et økt behov for en nytt og spektakulært angrep på USA.

-  DET VIKTIGSTE er faktisk at det ikke har skjedd noe nytt angrep på USA siden 11. september 2001, sier Tønnesson og har en interessant teori: At al-Qaida ikke har klart å sette i verk et angrep på USA, eller at det ikke har vært behov for det. Man har fått en front i Irak hvor man også kan skremme andre land med terrorangrep.

Problemet er at det ikke går så bra i Irak. Særlig ikke etter et rimelig vellykket valg. Både amerikanerne og opprørsgruppene sliter. Ekstremisten Abu Musab al-Zarqawi, som har bygget et terrornettverk parallelt til al-Qaida, er så ekstrem og tar så mange irakiske liv med sine terrorangrep, at det har begynt å virke mot sin hensikt. Dermed kan behovet for en ny storaksjon mot USA øke. Et slikt angrep kan allerede ha vært planlagt over lengre tid, eller det kan være under planlegging og komme om et par år. Med dette som bakteppe er det forståelig at overvåking og etterretning i og utenfor USA er intens.

PERSONIFISERING av terrorkrigen er det flere og flere som stiller seg tvilende til. Osama bin Laden er høyst sannsynlig ikke lenger generalen som gir ordre. Han styrer ikke et globalt nettverk og har oversikten over alle terroraksjonene. Den styrtrike mannen fra Saudi-Arabia var riktignok sentral i terrorangrep på USA for over tre år siden, men situasjonen har ifølge terrorforskere endret seg. Nå er bin Laden først og fremst inspirasjonskilden. Og hans jihad-retorikk har spredd seg som et virus over hele verden. Man mener for eksempel at terrorangrepene i Madrid og Jakarta ikke var sentraldirigert av al-Qaida, men satt i gang av grupper som var inspirert av bin Ladens ideologi.

PROBLEMET ER derfor at en død eller fanget Osama bin Laden ikke vil sette en stopper for globale terroraksjoner. al-Qaida er ikke en enhetlig organisasjon med en allmektig leder. Det er en ideologi som har slått rot, og ideologier er vanskelig å bekjempe. Men det er klart at både bin Laden og al-Zawahiri har en egen inspirasjonskraft med sine kassetter og videoer, som jevnlig blir puttet i postkassa til Al-Jazeera eller andre arabiske tv-kanaler. I tillegg gir det status å få økonomisk støtte fra al-Qaidas kjernetropper.

«Jeg pleier, uten sammenlikning for øvrig, å sammenlikne det med Norges Forskningsråds bevilgning av penger. Den akademiske vurderingen av innkomne prosjekter gir mottakerne av pengene status for kvalitet,» sier Tønnesson tørt.

EN AV EUROPAS fremste islamspesialister som nylig var i Norge, Gilles Kepel, mener den verdens- omspennende jihaden, den hellige krigen, som ble lansert 11. september 2001 er i ferd med å slå tilbake på den muslimske verden som en bumerang. Det skjer når man lanserer jihad på feil måte, mener han.

Men hvor er Osama bin Laden?