Demonstrant ilagt forelegg for ordensforstyrrelse

100 ungdommer demonstrerte mot bod på Oslo City som selger israelske hudprodukter, og skal ha trakasserte selgerne.

STENGTE AV: Slik så det ut da demonstranter tok seg inn på Oslo City i dag. Senteret ble stengt, og alle som befant seg på innsiden ble evakuert. Foto: Anja Rolland, Rød Ungdom.
STENGTE AV: Slik så det ut da demonstranter tok seg inn på Oslo City i dag. Senteret ble stengt, og alle som befant seg på innsiden ble evakuert. Foto: Anja Rolland, Rød Ungdom.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet stengte i ettermiddag av kjøpesenteret Oslo City i Oslo sentrum etter en Anti-Israel demonstrasjon.

Inngangene ble stengt, og alle personer inne på senteret ble evakuert. Litt før halv fem ble senteret åpnet igjen etter at demonstrasjonen avtok.

Demonstrerte mot israel-produkter Initiastivtakerne til demonstrasjonen skal være medlemmer av Palestinakomiteén, partiet Rødt og Sosialistisk Ungdom.

En gruppe demonstranter på omlag 100 personer, skal ha demonstrert inne i kjøpesentere, og hengt opp bannere i tredje etasje.

Grovt trakassert Demonstrantene skal spesielt ha demonstrert mot en stand som selger hudpleieprodukter med mineraler fra Dødehavet, hvor på en av selgerne trolig er israelsk.

Ifølge politiet skal de to personer som jobbet på standen ha blitt grovt trakassert av demonstrantene.

Innsatsleder i politiet, Lasse Alver bekrefter dette overfor Dagbladet. Han forteller at politiet nå vil komme i kontakt med selgerne:

- Vi vet ikke hvordan dette utartet seg, derfor ønsker vi å komme i kontakt med disse selgerne, sier han.

På grunn av denne oppførselen vil trolig politiet gå til pågripelser:

- Politiet vurderer pågripelser i saken, men først må vi finne ut av akkurat hva dette dreier seg om. Vi vil trolig pågripe én hovedeksponent, sier Alver til Dagbladet.

- Var livredde I en mail til Dagbladet skriver  Sosialistisk Ungdom i kveld at politiet trekker tilbake anklagene om trakassering. Men overfor Dagbladet avviser politiet denne påstanden:

- Det er helt ukjent for oss at dette skal være trukket tilbake. Vi står på at de som jobbet på standen ble trakassert, de ble kalt ukvemsord og var livredde, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tore Solberg.

KAOS: Oslo City ble fredag ettermiddag stengt etter at en gruppe demonstranter samlet seg utenfor senteret. Demonstrasjonen skal ha vært mot en bod som selger israleske kosmetikkprodukter. Foto: Espen Hovde
KAOS: Oslo City ble fredag ettermiddag stengt etter at en gruppe demonstranter samlet seg utenfor senteret. Demonstrasjonen skal ha vært mot en bod som selger israleske kosmetikkprodukter. Foto: Espen Hovde Vis mer

Solberg bekrefter også at én person er pågrepet.

- Vi har innbrakt én person, som blir forelagt en forelegg for ordensforstyrrelse. Vi føler at denne personen er hovedansvarlig for demonstrasjonen, sier han.

- Vi oppførte oss godt Leder i Rødt Ungdom, Iver Johansen Aastebøl, mener demonstrantene oppførte seg fint, og at de ikke var ute etter bråk.

- En gruppe kom seg inn og fikk gjennomført demonstrasjonen. En av de som demonstrerte skal ha blitt klort av de som sto på standen, og det liker vi dårlig siden vi hadde en fredelig demonstrasjon, hevder Aasterbøl.

- Vi har filmet alt, og da kommer det tydelig fram at vi har oppført oss godt. Da kan vi se om det var de som angrep noen av våre folk. Vi hadde en plan om å spre oss og dele ut løpesedler og informasjon, og ingen plan om å lage kaos, sier han til Dagbladet.

STENGTE AV: Politiet stengte i kveld av Oslo City - ingen fikk komme inn, og alle som var inne måtte forlate kjøpesentret. Litt før halv fem ble senteret åpnet igjen. Foto: Marie Melgård
STENGTE AV: Politiet stengte i kveld av Oslo City - ingen fikk komme inn, og alle som var inne måtte forlate kjøpesentret. Litt før halv fem ble senteret åpnet igjen. Foto: Marie Melgård Vis mer

Han forteller imidlertid at de protesterte mot hudpleieprodukt-standen:

- Bakgrunnen for demonstasjonen er standen, som vi mener er uakseptabel.

Han anslår at omlag 150-200 demonstranter deltok. Ikke alle skal ha kommet seg inn på senteret. Ifølge Asterbøl deltar de demonstrerende ungdommene på globaliseringskonferansen som arrangeres denne helga.

Fortsatte utenfor Da kjøpesenteret ble stengt, fortsatte demonstrasjonen på utsiden av bygget. Her sto de og ropte slagord som «Boikott Israel - Fritt Palestina» og «Boikott apharteid».

En av flyerne som ble delt ut i forbindelse med demonstrasjonen gir en oversikt over hvilke butikker som omsetter israelske varer, samt gi en oversikt over hvilke varer man bør boikotte.

Trodde det var en bombetrussel Flere ansatte på Oslo City reagerer på at ikke de fikk melding om evakusjonen av kjøpesentret. Svenske Malin Lindback (26) er den av dem. Hun jobber på klesbutikken Risøe, som ligger i etasjen under der hvor demonstrasjonen startet.

DENNE DEMONSTRERTE DE MOT: Dette var standen som demonstranten hisset seg opp over. Her jobbet to ansatte som skal ha solgt hudpleieprodukter med mineraler fra Dødehavet. Foto: Marie Melgård
DENNE DEMONSTRERTE DE MOT: Dette var standen som demonstranten hisset seg opp over. Her jobbet to ansatte som skal ha solgt hudpleieprodukter med mineraler fra Dødehavet. Foto: Marie Melgård Vis mer

- Vi hørte at demonstrantene skrek, også merket vi plutselig at folk forsvant. Min sjef prøvde å finne ut av hva som skjedde, og fikk hørte av noen at det var en bombetrussel mot senteret. Men ingen av de ansatte på senteret fikk noe som helst informasjon om hva som foregikk, forklarer Lindback.

- Jeg ble mest sint, men mange ble også redde fordi vi ikke visste hva som foregikk. Mange av oss står alene i butikkene, og kan ikke bare forlate den. Jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte bare bli, forteller hun.

Lindback fikk imidlertid vite hva som foregikk ved å sjekke nettavisene. En ansatt som skulle komme på jobb ringte også inn til butikken, og fortalte at hun ikke fikk komme inn på grunn av at senteret var stengt.

VIL PÅGIRIPE: Innsatsleder Lasse Alver sier til Dagbladet at  politiet trolig vil pågripe en av demonstrantene. Foto: Marie Melgård
VIL PÅGIRIPE: Innsatsleder Lasse Alver sier til Dagbladet at politiet trolig vil pågripe en av demonstrantene. Foto: Marie Melgård Vis mer
BOIKOTT ISRAEL-KLISTREMERKER: Salg av hudpleieprodukter med mineraler fra Dødehavet skal ha vært bakgrunnen for demonstrasjonen arrangert av blant annet Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom. Foto: Marie Melgård
BOIKOTT ISRAEL-KLISTREMERKER: Salg av hudpleieprodukter med mineraler fra Dødehavet skal ha vært bakgrunnen for demonstrasjonen arrangert av blant annet Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom. Foto: Marie Melgård Vis mer