- Demonstrantene har barrikadert seg ved basen

- Situasjonen er meget alvorlig for de norske soldatene, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Les også:

Norske soldater angrepet i Afghanistan

(Dagbladet.no): - Det er bekymringsfullt at demonstrantene har barrikadert seg i et hus ved siden av militærbasen, sa forsvarssjef Sverre Disen på en pressekonferanse i formiddag.

En del av de som deltok i demonstrasjonen mot de norske soldatene i dag, har tatt seg inn på en naboeiendom hvor de kan fortsette å true ISAF-styrken.

- Vi ser meget alvorlig på situasjonen for de norske soldatene i Afghanistan, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i dag. Hun bekrefter at nordmenn er såret.

- Fem norske soldater er nå rapportert lettere skadd i ISAF-leiren i Meymaneh, skriver forsvaret på sin oppdaterte situasjonsrapport.

 - ISAFs hurtige reaksjonsstyrke (QRF) har nå ankommet Meymaneh med fem helikopter. Fire med stridende styrker, mens det femte er et medisinsk evakueringshelikopter, opplyser de videre.

Voldsomme sammenstøt

Forsvarsjefen forklarte på pressekonferansen at Meymaneh er en relativt liten by. ISAF-leiren ligger midt i byen, i et typisk afghansk eiendomskompleks.

BEKREFTER AT SOLDATER ER SKADET:  Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
BEKREFTER AT SOLDATER ER SKADET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

- Afghanistan er et stammesamfunn hvor våpen er naturlig. Angrepet kan derfor være spontant, sier forsvarssjefen i dag.

Det er ingen som vet hvem angriperne er, men i forsvaret tviler man på at angrepet er militært. Et tysk C-160 fly er satt i beredskap for å kunne evakuere eventuelle sårede.

Forsvarssjefen sa at flystripen i Meymaneh er noe primitiv, og at det tar en halvtime å gå til den norske leiren.

Under pressekonferansen ble det stilt flere spørsmål som gikk på sikkerheten i leiren.

- Styrken er der for å skape stabilitet i samfunnet. Å mure seg inne bak piggtråd vil fornekte hele ideen om PRT. Soldatene er i stand til å forsvare seg, sier han.

PRT er navnet på den lille styrken de norske soldatene er en del av. Det står for Provincial Reconstruction Team - små enheter bestående av militære ISAF-styrker og sivile aktører som FN, lokale eller internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Angrep soldater

Rasende folkemasser
trengte seg gjennom en port, og kom seg inn i ISAF-leiren i Meyanmeh i dag morges. 200-300 afghanere skal ha deltatt i angrepene. Det oppholder seg 33 norske soldater samt en sivil politimann i leiren.

Ifølge forsvaret brukte demonstrantene håndgranater, håndvåpen og steiner i angrepet. ISAF-soldatene svarte på angrepene med å bruke tåregass, varselskudd og gummikuler, og F 16-fly ble satt inn i urolighetene og skjøt varselskudd.

En demonstrant skal være drept i sammenstøtene, men norske myndigheter bekrefter ikke dette. Flere har blitt sendt til sykehus. Også to finske soldater er lettere skadd.

Overlater alt til NATO

Norske myndigheter foretar seg ingenting i saken, men har overlatt alt til NATO.

To amerikanske fly er satt i beredskap samt et tysk fly som er på plass for å frakte sårede ut om det skulle bli nødvendig.

Det har vært uroligheter flere steder i Afghanistan i dag, som følge av sinnet Muhammed-karikaturene som har vært publisert i norske og danske aviser har skapt.

ISAF-leiren i Meymaneh
HAR BARRIKADERT SEG: En gruppe demonstranter har tatt seg inn i en nabobygning og fortsetter å true de norske, finske og estiske soldatene på ISAF-basen.
DEMONSTRERER MOT MUHAMMED-EGNINGENE: Flere steder i Afghanistan, som her i Herat, har det vært uroligheter og demonstrajoner i dag.
ISAF-leiren i Meymaneh
<B>MAYMANEH FLYSTRIPE:
ISAF-leiren i Meymaneh
NORSKE SOLDATER ANGREPET: En demonstrant er drept, flere skadd og fem norske soldater skadet, etter at mellom 200 og 300 afghanere stormet militærleiren i Meyanmeh i dag morges.
ISAF-leiren i Meymaneh
ISAF-leiren i Meymaneh