Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrantene har tatt over parlamentet

President Viktor Janukovitsj skal ha forlatt Kiev.

- HAR TATT OVER PARLAMENTET: Både regjeringsbygningene i sentrum og presidentpalasset like utenfor skal være ubevoktet og tatt over av ukrainske demonstranter i morgentimene. President Viktor Janukovitsj skal ha forlatt Kiev. Foto: REUTERS / Vasily Fedosenko / NTB scanpix
- HAR TATT OVER PARLAMENTET: Både regjeringsbygningene i sentrum og presidentpalasset like utenfor skal være ubevoktet og tatt over av ukrainske demonstranter i morgentimene. President Viktor Janukovitsj skal ha forlatt Kiev. Foto: REUTERS / Vasily Fedosenko / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske presidenten Viktor Janukovits skal ha reist fra hovedstaden Kiev til byen Kharkiv øst i landet, melder nyhetsbyrået Interfax, som melder å ha kilder på informasjonen.

Ifølge Interfax kan han ha dratt til byen for å være med på et møte med lovgivere i den sørøstlige delen av landet. Det er ikke klart om han skal ha dratt på grunn av all uroen i hovedstaden. En representant for myndighetene uttaler at han ikke vet hvor presidenten er, melder BBC.

Det er rolig i Kiev i morgentimene lørdag. BBC melder at presidentpalasset cirka 15 kilometer utenfor sentrum og myndighetenes hovedseter i sentrum er lite bevoktet og at demonstrantene tilsynelatende har full kontroll på regjeringskvartalet.

Interfax melder nå at palasset nå er nærmest fullstendig ubevoktet og at journalister fritt kan gå inn. BBC melder at en av deres medarbeidere har tatt seg inn i palasset som virker fullstendig tomt.

SISTE: Ukrainske demonstranter skal nå ha kontroll på presidentpalasset, melder flere internasjonale medier.

Truer med mer vold Lite tydet på at demonstrantene på Uavhengighetsplassen lot seg overbevise da ukrainske opposisjonsledere fortalte om den nye avtalen med regjeringen i går kveld, melder NTB.

UNDER PRESS: Viktor Janukovitsj. Foto: AFP / GENYA SAVILOV / NTB scanpix
UNDER PRESS: Viktor Janukovitsj. Foto: AFP / GENYA SAVILOV / NTB scanpix Vis mer

Viktige punkter i avtalen er nyvalg innen desember, innskrenking av presidentens makt og dannelse av en samlingsregjering. Avtalen ble forhandlet fram med støtte fra utenriksministrene i Tyskland, Frankrike og Polen, og en utsending fra Russland var til stede under innspurten av forhandlingene.

Menneskemengden plystret og buet da Vitalij Klitsjko fra partiet UDAR forsøkte å forsvare avtalen. Han ble avbrutt av en mann som kom opp på scenen og
sa han tilhørte en av «selvforsvarsgruppene» som har deltatt i sammenstøtene med politiet.

- Hvis dere ikke kommer med en uttalelse med krav om at Janukovitsj går av innen klokken 10 i morgen, vil vi ta til våpen. Det sverger jeg på, sa mannen, som truet med å storme presidentens kontor.

Klitsjko forsøkte å roe folkemengden og sa at kravene må være realistiske. Men mange av demonstrantene fortsatte å bue og ropte «skam over dem som tok morderen i hånden».

- Vi har ventet på at Janukovitsj skal gå av i tre måneder. Etter at han har drept 77 mennesker, kan ingen utsettelser godtas. Jeg støtter forslaget om å storme ham med våpen. Vi er ikke redde for noe nå, vi er rede til å dø, sa Oleh Javorskij, som også tilhører en av selvforsvarsgruppene, ifølge avisa KyivPost.

JANUKOVITSJ SKAL HA DRATT: Presidenten Viktor Janukovitsj skal være på plass i byen Kharkiv, men det skal ikke være uroen som har fått ham til å forlate hovedstaden. Foto: REUTERS / Vasily Fedosenko / NTB scanpix
JANUKOVITSJ SKAL HA DRATT: Presidenten Viktor Janukovitsj skal være på plass i byen Kharkiv, men det skal ikke være uroen som har fått ham til å forlate hovedstaden. Foto: REUTERS / Vasily Fedosenko / NTB scanpix Vis mer

Også lederen for den høyreradikale gruppen Høyre sektor, Dmitrjo Jarosj, gikk på scenen på Uavhengighetsplassen. Han lovet at hans folk verken vil dra hjem eller legge ned våpen før Janukovitsj har gått av.

Om lag 40.000 mennesker var på plassen fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP. Titusener holdt fortsatt stand i natt.

Timosjenko kan gå fri I går vedtok nasjonalforsamlingen en endring av grunnloven og et amnesti uten betingelser for pågrepne demonstranter. I tillegg stemte de for lovendringer som åpner for at opposisjonslederen Julia Timosjenko kan løslates.

Datteren til Julia Timosjenko sa i går kveld til Dagbladet at hun er glad for lovendringen, men  hun vil ikke juble før mora faktisk er fri.

- Det er et første skritt på veiene at parlamentet har signert denne loven. Det skjer fordi Janukovitsjs makt er svekket i parlamentet. Likevel er det fortsatt mye som gjenstår. Janukovisj har ikke skrevet under. Retten må også behandle saken og vedta løslatelse.  Men vi har håp om at hun skal bli løslatt, sa Jevgenia Timisjenko på telefon til Dagbladet.

KAN BLI LØSLATT: Opposisjonsleder Julia Timosjenko. Foto: AFP / SERGEI SUPINSKY / NTB scanpix
KAN BLI LØSLATT: Opposisjonsleder Julia Timosjenko. Foto: AFP / SERGEI SUPINSKY / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart