Demonstrantene i Hongkong opphever barrikader utenfor regjeringskontorene

Ultimatum fra myndighetene.

ULTIMATUM: Det kan foreløpig ikke fastslås om alle demonstrantene har forlatt området utenfor regjeringens hovedkvarter etter ultimatim fra Hongkongs leder. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN/NTB Scanpix
ULTIMATUM: Det kan foreløpig ikke fastslås om alle demonstrantene har forlatt området utenfor regjeringens hovedkvarter etter ultimatim fra Hongkongs leder. Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et titalls tusen demonstranter har den siste uka protestert med krav om at Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying går av, samt mer demokrati.

Leung Chun-ying, også kalt «Ulven», har den siste tida vært under massivt press, og i går gikk han ut og truet de tusenvis av demonstrantene.

Skal ha fjernet seg Han advarte mot at demonstrantene hadde frist til mandag morgen for å oppheve blokaden de har hatt i store deler av byens sentrum.

Protestlederne har ikke gått med på kravet om å avslutte demonstrasjonene. Nå skal imidlertid en rekke av demonstrantene ha gått med på å forlate området utenfor regjeringens hovedkvarter i byen, et sted som har vært sentralt i demonstrasjonene, skriver nyhetsbyrået AP.

De har nå gått med på å fjerne noen av barrikadene, og TV-bilder fra stedet skal vise protestledere som håndhilder på politibetjenter utenfor. Det er imidlertid ikke klart om alle har forlatt området, men ifølge nyhetsbyrået virker det som om demonstrantene nå omgrupperer seg til et annet sted av byen.

Like etter kom motstridende meldinger. Occupy-bevegelsen, som er en av gruppene som organiserer demonstrasjonene i Hongkong, skriver på Twitter at deres støttespillere i Mong Kok vil forlate området og slutte seg til demonstrasjonen i Admiralty-distriktet.

Advart av politisk leder Byens politiske leder Leung Chun-ying advarte lørdag om at regjeringen er fast bestemt på å gjøre alle nødvendige tiltak for å gjenopprette ro og orden i samfunnet.

Han pekte spesielt på behovet for at offentlige ansatte må komme seg tilbake på jobb mandag morgen, og ga aktivistene frist til da med å avslutte blokaden av veier i byen.

Ifølge Hongkong-avisen Souh China Morning Post sier byregjeringen i en uttalelse søndag ettermiddag at de vil ha samtaler med studentledere i byen om konstitusjonelle reformer dersom et antall av deres blokader ble fjernet fra gatene.