Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrantene nekter å forlate gatene i Hongkong

Trosser kinesiske myndigheter.

PROTESTERER: Titusenvis av demonstranter okkuperer fortsatt gatene i Hongkong. AFP PHOTO / XAUME OLLEROS.
PROTESTERER: Titusenvis av demonstranter okkuperer fortsatt gatene i Hongkong. AFP PHOTO / XAUME OLLEROS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Titusener av demonstranter nekter å forlate gatene i Hongkong. Uroen den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997.

Kina reagerer Regjeringen i Hongkong har oppfordret demonstrantene til å trekke seg tilbake, uten å bli hørt. Politikerne i Beijing liker dårlig det de ser og har presset på for å få slutt på demonstrasjonene. Kina har stemplet demonstrasjonene som ulovlige og advarer andre land mot å støtte dem.

Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, som har fått mange til å kalle demonstrasjonene «paraplyrevolusjonen». Stadig flere slutter seg til protestene, som også har spredt seg til handlegater og boligområder i byen, skriver BBC.

En slags gatefest Demonstrantene hadde mandag kveld omgjort deler av Hongkong til en slags gatefest, i stor kontrast til tåregassangrepene som preget området dagen før. Selv om stemningen var rolig mandag, hadde enkelte utstyrt seg med vernebriller og masker i tilfelle natten skulle bringe flere sammenstøt med politiet, melder NTB.

Politiet er nesten fraværende fra gatebildet, og situasjonen er rolig mandag kveld. Reportere fra nyhetsbyrået Reuters snakket med en politimann som slappet av i en stol. Da de spurte hvorfor det var så få politifolk i gatene svarte han følgende:

- Jeg har faktisk ikke noen spesielt god grunn til dere. Men vi er trøtte. Vi er alle sammen mennesker så vi trenger å hvile, sa politimannen til reporterne.

«Falskt demokrati» Demonstrasjonene startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og krevde flere demokratiske rettigheter. Striden står mellom pro-demokratiske grupper og byens myndigheter etter at Kina har nektet å tillate frie valg i Hongkong. Sinnet overfor Beijings politiske innblanding er nå sterkere enn på flere år i byen, som har vært kjent for sin stabilitet.

Forlanger leders avgang I august sa Kina at Hongkong kunne velge sin neste politiske leder i 2017, men at alle kandidatene må godkjennes av en nominasjonskomité. Beslutningen har av kritikere blitt betegnet som «falskt demokrati». Demonstrantene forlanger at byens leder Leung Chun-ying går av og at Kina trekker sine krav.

Frykter spredning Myndighetene i Beijing frykter at demonstrasjonene skal spre seg til Kina, og har flittig sensurert nyhetene og kommentarer på sosiale medier om demonstrasjonene i Hongkong. Instagram skal være blant tjenestene som er blitt helt stengt i Kina og alle henvisninger til opptøyene ble blokkert fra kinesiske sosiale medier, melder BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling