Demonstrantene sluppet fri

GÖTEBORG (Dagbladet.no): Opprørspolitiet i Göteborg har sluppet demonstrantene ut fra Hvitfeldska skole etter forhandlinger. Én person skal være skadd i sammenstøtene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De flere hundre demonstrantene, som ble sperret inne på skolen av opprørspolitiet i dag, ble sluppet fri tidsnok til å rekke å trekke ned buksa foran USAs presiden George W. Bush, melder Göteborgs-Posten.

Aksjonen mot Bush var planlagt til klokka 16.00 i ettermiddag, og demonstrantene kunne forlate skolen 15.45.

Steinkasting mot politi

Svensk politi sperret i ettermiddag av Hvitfeldtska gymnas hvor et hundretalls demonstranter og aktivister oppholder seg.

Et stort område rundt det Hvitfeldtska gymnas i sentrum av Göteborg ble omringet av opprørspoliti ved lunsjtider. Politiet er på jakt etter både utstyr til sabotasje og personer som de mistenker vil stelle i stand bråk.

- Vi går gjennom bygningene og kroppsvisiterer demonstranter. Vi er ute etter utstyr som kan brukes til sabotasje, sier politimesteren i et radiointervju.

IO Vasa-parken, som ligger inntil gymnaset, slo politiet til mot en gruppe demonstranter i 14-tida. Aksjonistene svarte med å kaste brostein mot ordensmakten.

En demonstrant ble skadd og to politibiler ramponert, melder Gøteborgs-Posten. Nyhetsbyrået Apor melder at den skadde skal være en kvinne som ble sparket flere ganger av en poltihest. Opplysningen er ikke bekreftet av politiet.

Politiet melder at de har fått sterke indikasjoner på at en større gruppering blant demonstrantene på skolen planlegger uroligheter, men vil ikke gå ut med nærmere opplysninger.

Også norske Attac-demonstranter skal ha Hvitfeldtska gymnas som oppholdssted under EU-toppmøte og Bush-besøket. Flere busslaster med demonstranter har nettopp ankommet Göteborg. Politiet nekter samtlige personer å slippe inn på skolens område, og de norske demonstantene leter etter nye steder å overnatte.

27 personer som befant seg i nærheten av skolen da politiet gikk til aksjon, ble anholdt og fraktet vekk fra området. Alle disse har nå blitt sluppet fri.

Da Dagbladet.no var ved gymnaset, stod en rekke demonstranter utenfor

sperringene og lurte på hva som foregikk.

- Vi dro herfra klokka åtte i morges, og slipper ikke inn på skolen igjen, sa en gruppe med demonstranter fra Stockholm.

Politiet på stedet kunne ikke gi særlig informasjon til verken demonstranter eller pressen.

Hvitfeldtska gymnas skal etter planen være stedet for en motkonferanse arrangert av Göteborgsaktionen 2001, hvor blant annet den norske Attac-organisasjonen skal delta.

Fellesaksjonen står som arrangør av en rekke demonstrasjoner i løpet av langhelga. Senere i dag kommer demonstranter fra hele verden til å dra ned buksa og vise bakenden til USAs president George W. Bush. I morgen skal de ikke-voldelige demonstrantene forsøke å ta seg inn på selve messeområdet hvor EU-toppmøtet finner sted.

Dagbladet.no følger hendelsene i Göteborg.

I BERDSKAP: Svenske opprørspoliti var i beredskap da George W. Bush ankom.
<B>KNUSTE POLIITBILER: Minst to politibiler er knust av demonstrantene i Göteborg i dag.
<B>ANARKIST: En demonstrant foran det røde og svarte flagget til anarkistene som har møtt opp for å demonstrere i Göteborg. Minst 12.000 demonstranter er ventet til byen under toppmøtet.