Demonstrantene spredt

500 ungdommer samlet seg på Nørrebro i natt. Politiet arrestererte tenåringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN/OSLO(Dagbladet.no): Stemningen var i natt kveld spent men rolig i den danske hovedstaden. Ved 0045-tiden sperret politiet av Guldberggade i begge ender, og arresterte 10-12 demonstranter, flere av dem tidlig i tenårene.

- Det er masse politi i gatene, og politihelikoptre i luften, men ellers er det rolig, sier Dagbladets reporter Sindre Granly Meldalen i København.

Det var stille og nærmest folketomt i gatene rundt Ungdomshuset til like før 22, men en halv time seinere var  400 - 500 ungdommer samlet i kvartalene rundt Nørrebrohallen, som ligger noen hundre meter fra Ungdomshuset.

Lydbombe
Foranledningen skal ha vært at det gikk av en slags lydbombe  midt i Nørrebrogata. Det er ikke klart om det dreier seg om en virkelig bombe, og ingen ble skadet da det smalt, forteller Dagbladet.nos utsendte.

- I løpet av noen minutter var det flere hundre her. Foreløpig er det rolig og ikke tegn til noen organisert demonstrasjon, men stemningen er spent, forteller Dagbladet. nos reporter på stedet, Øistein Monsen.

Røykbomber og båltenning

Etter smellet har politiet rykket inn med større styrker og flere pansrede kjøretøyer, såkalte hollendervogner. Over 20 vogner har så langt kommet til stedet.

Politiet spredte etter hvert folkemengden som samlet seg utenfor Nørrebrohallen. De kjørte inn mellom menneskene, og fikk uten store problemer spredt folk ut i forskjellige retninger.

ARRESTERER TENÅRINGER: Politiet gikk til aksjon rundt 0045 og arresterte flere ungdommer i Guldberggade. Politiet stopper også tenåringer som ferdes i gatene. Foto: TORBJØRN GRØNNING
ARRESTERER TENÅRINGER: Politiet gikk til aksjon rundt 0045 og arresterte flere ungdommer i Guldberggade. Politiet stopper også tenåringer som ferdes i gatene. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Politiet stopper også mange ungdommer som ferdes i gatene, og etter det Dagbladet.no erfarer, er om lag 10-20 personer pågrepet så langt i kveld.

Etter at ansamlingen ved Nørrebrohallen ble oppløst, har det vært flere tegn til uro. Dagbladet.nos utsendte forteller at flere demonstranter har kastet røykbomber, og andre har prøvd å tenne på sykler og søplekasser ute i gatene. Men så langt har politiet klart å forhindre at det har blitt noe stort bråk.

Borgervern

Beboerne i Nørrebros nabobydel Christianshavn har på at allmøte i kveld bestemt seg for å opprette et borgervern mot ødeleggelser i deres egen bydel. Over hundre innbyggere har foreløpig meldt seg som frivillig vaktstyrke i sine næromgivelser i natt.

Beboere i fristaden Christiania er med i vaktstyrken. Natt til lørdag ble flere biler satt i brann i området, og politiet brukte tåregass mot akltivister som søkte tilhold i fristaden.

- Vi er gisler i dette spillet. Derfor vil vi gjøre vårt for å dempe gemyttene, sier Britta Lillesøe i Christianias pressegruppe til Ekstrabladet i kveld.

131 fengslet

Byretten i København har holdt åpent på overtid også i kveld, og ved 22-tiden var i alt 131 personer fengslet i forbindelse med uroen rundt Ungdomshuset.

Tre av de 18 som ble fengslet i kveld, er 17 år gamle, og åtte av de nye fengslede er utlendinger - alle svensker, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

I alt 19 norske statsborgere er pågrepet, og politiet har varslet at alle vil bli utvist fra Danmark så snart som mulighet. Fengelsene i København og omegn er fulle.

- I henhold til det nordiske politisamarbeidet, blir Utenriksdepartementet ikke kontakt i forbindelse med nordmenn som blir utvist fra Danmark. Dansk politi tar direkte kontakt med de norske politikamrene der de utviste har adresse.

Vi har hørt at det skal være en norsk statsborger som er varetektsfengslet, men ingen har bedt Utenriksdepartementet om assistanse, sier vakjthavende pressetalsmann Fride Andersen i UD til Dagbladet.no.

Dansk politi opplyser i kveld at det er flere tyskere blant de «ledende» aktivistene.

Dagbladet.no følger situasjonen.