Demonstrantene tok seg inn i Janukovitsjs luksuspalass

Se bildene fra «korrupsjonsmuseet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstranter tok seg i dag inn på luksuseiendommen til Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Det gjorde de helt uten motstand, for både Janukovitsj og hans sikkerhetsstyrker hadde flyktet.

Det har i dag vært mye spekulasjon rundt presidentens skjebne - og om han selv vil trekke seg. For demonstrantene har overtatt de viktigste områdene i Kiev og har fått gjennom flere vedtak i nasjonalforsamlingen - blant annet den umiddelbare løslatelsen av opposisjonslederen Julia Timosjenko.

- Et statskupp Men spekulasjonen rundt om Janukovitsj ville trekke seg frivillig la han selv død i ettermiddag.

- Jeg vil ikke overgi noe til banditter som terroriserer Ukraina. Jeg forlater ikke landet for noe annet sted. Jeg har ingen planer om å gå av. Jeg er den rettmessig valgte presidenten, sa Janukovitsj til en lokal TV-stasjon i Ukraina.

Presidenten sammenlignet dagens situasjon i Ukraina med nazistenes maktovertakelse i Tyskland på 1930-tallet. Han sier også at alle vedtakene som nasjonalforsamlingen nå gjør, er ulovlige.

- Hendelsene som vårt land og hele verden har vært vitne til, er et eksempel på et statskupp, sa Janukovitsj

Gigantisk eiendom Den enorme eiendommen rommer blant mye annet en golfbane, et drivhus, to hus og en stor dam - der en gallion er sjøsatt.

Hundrevis av demonstranter har i dag tatt den enorme eiendommen i øyensyn. Flere journalister har også vært på innsiden av portene.

På folkemunne kalles presidentpalasset for «korrupsjonsmuseet».

Bildene av den eiendommen har blitt spredt av opposisjonen i sosiale medier.

PRIVAT DAM: Presidentens private luksus-eiendom er enorm, og har en egen dam. Foto: Reuters/Maks Levin/NTB Scanpix
SLAPPER AV I PRESIDENT-SOFA: Her slapper noen demonstranter av i en av sofaene i luksus-villaen til president Janukovitsj. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Scanpix
BESØKTE LUKSUS-EIENDOMMEN: Både opprørere og journalister besøkte den private eiendommen til Viktor Janukovitsj i dag. Foto: Reuters/Maks Levin/NTB Scanpix
EU-FORKJEMPER: En demonstrant står emd et EU-flagg på den ukraniske presidentens eiendom. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Scanpix

Men det skal ikke foregå plyndring på eiendommen. Flere medier melder at demonstranter med skjold og hjemmelagde våpen vokter inngangene til husene, for å sikre seg at folk ikke tar med seg dyre suvenirer fra stedet.

- Overrasket De oppsiktsvekkende bildene av luksusen har fått flere ukrainere til å ta turen. Expressens reporter Diamant Salihu er på eiendommen.

- Folk valfarter hit for å se det med egne øyne, sier han.

- De vi prater med er overrasket og kan ikke forestille seg hvordan en president har råd til en så eksklusiv tomt.

Expressen skriver at eiendommen også har en samling veteranbiler, landingsplass for helikopter og en hangar.

I garasjen kunne Salihu se hele 21 veteranbiler, to limousiner, åtte gamle militærkjøretøy og like mange motorsykler.

HAR INNTATT LUKSUS-EIENDOMMEN: Her jubler demonstranter inne på luksus-eiendommen til Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Scanpix
HAR INNTATT LUKSUS-EIENDOMMEN: Her jubler demonstranter inne på luksus-eiendommen til Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Scanpix Vis mer