HAR GITT OPP: Demonstrantene i Bangkok trekker seg tilbake, etter kraftige sammenstøt med politi og soldater det siste døgnet. Foto: EPA/SCANPIX
HAR GITT OPP: Demonstrantene i Bangkok trekker seg tilbake, etter kraftige sammenstøt med politi og soldater det siste døgnet. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Demonstrantene trekker seg ut i Bangkok

Protestene mot Thailands statsminister avsluttes etter kraftige sammenstøt de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du eller noen du kjenner i Bangkok? Ta kontakt på telefon 24 00 00 00, epost til 2400@dagblaet.no eller send sms/mms til 2400.

(Dagbladet.no): Tirsdag morgen trakk demonstrantene i Bangkok seg tilbake, melder flere thailandske TV-kanaler og nyhetsbyrået AFP.

Den lokale TV-kanalen TPBS rapporterer at ledere for demonstrantene holdt taler til de siste demonstrantene utenfor statsministerens kontor, der demonstrantene ble fortalt at de skulle gå hjem. 

Ifølge nyhetsbyrået AP ser det ut til at demonstrantene er på vei ut av området.

— Lederne for demonstrantene har sittet i samtaler hele natten, og har blitt enige om at protestene skal avsluttes, sier Prateep Ungsongtham Hata, som selv er en av lederne, ifølge NTB.

Channel 11 siterer en annen av lederne, Veera Musikapong, på at demonstrantene trekker seg tilbake fordi de ikke vil at flere skal bli skadet, ifølge The Nation.

Flere soldater tirsdag
Flere soldater ble tirsdag sendt ut i det som så ut som forberedelser på å slå til mot demonstrantene ved statsministerens kontor, melder The Nation. Soldatene sperret tirsdag morgen av flere store veier i området, utstyrt med skjold, tåregass og pansrede kjøretøy.

De store demonstrasjonene mot Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva har dominert Bangkok de siste dagene.  Mandag morgen slo soldatene til mot demonstrantene , og så langt er 113 personer rapportert skadde i opptøyene. Mange av dem er soldater.

Flere personer er rapportert drept i uroen. Bangkok Post hevder at to personer ble drept i et sammenstøt mellom sinte beboere i Bangkok og demonstrantene. En gruppe mennesker som samlet seg i området Nang Loeng forsøkte å jage bort demonstrantene, men dette skal ha ført til konfrontasjoner. To beboere ble også hardt skadet i sammenstøtet, ifølge The Nation.

Det blir nå forhandlet med militæret om hvordan demonstrantene kan forlate området fredelig. Mandag kveld holdt imidlertid de rødkledde fast på at de ville fortsette å demonstrere utenfor statsministerens kontor.

- Det vil bli vår siste bastion. La oss se hva Abhisit kan gjøre med oss, sa Jatuport Prompan, en av lederskikkelsene i bevegelsen ifølge Bangkok Post.

Uroligheter
Det var store uroligheter i Bangkok mandag, da blant annet regjeringskvartalet ble angrepet med brannbomber. Demonstrantene har også tatt kontroll over veier ved hjelp av busser og brennende dekk, og de har kastet bensinbomber, stein og flasker.

De rødkledde demonstrantene støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra som ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom. Søndag oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet.

Thailand har vært preget av politisk kaos siden Thaksin ble avsatt som følge av et militærkupp i 2006. Ulike politiske partier har hatt makten, og vekslende opposisjonsgrupper har manet til kamp mot den til enhver tid sittende regjeringen.

Denne gangen er demonstrasjonene rettet mot Abhisit, som har hatt makten siden desember. Kravet lyder på at han må gå av og skrive ut nyvalg.