DEMONSTRASJON: Den anti-islamske organisasjonen Sian holder demonstrasjon utenfor Stortinget. De er blitt møtt av langt, langt flere motdemonstranter, og stemningen foran Stortinget har begynt å bli amper. Video: Øistein Monsein / Eugen Laran Vis mer

Sian-demonstrasjonen i Oslo:

Demonstranter angrep politiet

Fire personer er pågrepet under motdemonstrasjonen mot Sian utenfor Stortinget lørdag. Etter at demonstrasjonen var over, angrep en rekke motdemonstranter politiets biler.

Publisert
Sist oppdatert

Et par minutter før klokka 15.00, da demonstrasjonen i utgangspunktet var planlagt ferdig, så politiet seg nødt til å avbryte den antiislamske organisasjonen Sians demonstrasjon utenfor Stortinget lørdag.

Sians demonstranter ble kjørt vekk fra stedet av politiet.

Årsak: Hensyn til «liv og helse», ifølge politiets innsatsleder på stedet Torgeir Brenden.

<strong>ANGREPET:</strong> Like før 15.30, da en rekke politibiler kjørte vekk fra Karl Johan, ble bilene angrepet av en rekke motdemonstranter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANGREPET: Like før 15.30, da en rekke politibiler kjørte vekk fra Karl Johan, ble bilene angrepet av en rekke motdemonstranter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mange hundre motdemonstranter møtte opp på Eidsvolls plass for å markere motstand mot Sian. Et mindretall av disse skapte så mye uro og bråk at politiet ved en rekke anledninger måtte bruke maktmidler for å få kontroll på situasjonen.

Like før 15.30, da en rekke politibiler kjørte vekk fra Karl Johan, ble bilene angrepet av en rekke motdemonstranter. Dagbladets reportere ble vitne til hvordan en rekke unge menn både sparket og slo på politiets biler.

Brukte tåregass

En rekke demonstranter ble bortvist fra motdemonstrasjonen, og fire personer ble i alt pågrepet.

Innsatsleder Torgeir Brenden forteller til TV 2 nyhetskanalen at tre av de fire pågrepne, hoppet over gjerdene som skilte Sian-demonstrantene fra motdemonstrantene, og forsøkte å ta seg bort til Sian-demonstrantene.

<strong>TÅREGASS:</strong> Politiet har brukt tåregass ved minst to anledninger. Foto: Øistien Norum Monsen / Dagbladet
TÅREGASS: Politiet har brukt tåregass ved minst to anledninger. Foto: Øistien Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde håpet at demonstrasjonen skulle gå uten at vi var nødt til å bruke maktmidler. Når situasjonen ble som den ble, og det var så mange som forsøkte å ramme Sians lovlige ytringer, måtte vi dessverre ta i bruk maktmidler, sier Brenden.

Dagbladets reportere på stedet var selv vitne til hvordan politiet brukte tåregass mot flere motdemonstranter, som forsøkte å rive ned gjerdene.

Dette skjedde også minst én gang til, ble også Dagbladet vitne til.

Skjendet koranen

Den fjerde pågripelsen ble også Dagbladet vitne til. Den fant sted litt tidligere i demonstrasjonen, og ble utført av sivile polititjenestepersoner, som gikk rundt blant motdemonstrasjonene.

- Personen ble pågrepet for oppvigleri, sier Torgeir Brenden til Dagbladet.

Oslo-politiet måttet bruke stadig flere av de tilgjengelige ressursene de hadde oppstilt ved Stortinget i takt med at flere og flere motdemonstranter ble stadig mer urolig.

<strong>STORT OPPBUD:</strong> Politiet hadde et massivt politioppbud utenfor Stortinget. Foto: NTB Scanpix
STORT OPPBUD: Politiet hadde et massivt politioppbud utenfor Stortinget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 14.15-tida forsøkte en rekke motdemonstranter å komme seg inn på siden av Sian-demonstrasjonen, men ble drevet bakover langs Karl Johan, i retning mot slottet, av politihester.

En drøy halvtime seinere klarte flere personer å ta seg gjennom sperringene som skilte Sian og motdemonstrantene fra hverandre, men ble etter sigende raskt lagt i bakken av politiet.

I samme tidsrom begynte en av Sians talere å rive ut sider fra koranen, og spyttet på boka.

<strong>DREVET VEKK:</strong> Da motdemonstranter forsøkte å ta seg inn på siden av Sians demonstrasjon, ble de drevet vekk av politiet på hester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DREVET VEKK: Da motdemonstranter forsøkte å ta seg inn på siden av Sians demonstrasjon, ble de drevet vekk av politiet på hester. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer