Demonstranter angripes med tåregass

Politiet bruker skudd for å skremme demonstrantene.

ANGRIPER OPPRØRERE: De ofisielle tallene sier at 17 er drept i opptøyene etter valget i Iran. Men ryktene går om at det er snakk om langt flere. Foto: AFP PHOTO/STR
ANGRIPER OPPRØRERE: De ofisielle tallene sier at 17 er drept i opptøyene etter valget i Iran. Men ryktene går om at det er snakk om langt flere. Foto: AFP PHOTO/STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Myndighetene i Iran gjør nå alvor av truslene om å knuse alle forsøk på protester mot regimet.
Etter at hundrevis av demonstranter samlet seg ved Haft-e-Tir plassen i Teheran i ettermiddag, skal politiet ha brukt tåregass og fyrt av varselskudd for å avvikle demonstrasjonen.

- Det er massivt oppbud av politi i gatene, uttalte et øyenvitne til nyhetsbyrået AP.

Det er vanskelig å fastslå hvor mange demonstranter det er snakk om. Forskjellige kilder opplyser om alt fra 200 til 1000 personer.

Vitner har også varslet om at helikoptre sirkulerer over byen, mens revolusjongarden gjør alt de kan for å hindre at noen samler seg på gata. Det gjelder til og med små grupper av mennesker.
På togstasjonen ved Haft-e-Tir skal politiet ha sørget for at ingen står stille. Folk blir dessuten bedt om å ikke gå sammen.

- Rykter om 200 drepte
Tidligere i formiddag snakket Dagbladet med NRKs reporter Sidsel Wold, som de siste dagene har vært den eneste norske journalisten som er igjen i Iran.
- Det er veldig vanskelig å få informasjon her nede, og etter at forbudet med å jobbe journalistisk kom er det blitt enda vanskeligere. Det går masse rykter, og 200 drepte er et tall som verserer, sier Wold til Dagbladet.no.

De siste offisielle tallene sier at til sammen 17 stykker er drept i de voldsomme opptøyene etter valget i Iran fredag 12. juni. Men andre kilder rapporterer om langt flere drepte.

- Folk er redde for at det er mange, mange flere. Noe av problemet er at det er umulig å vite hva som er riktig, sier Wold.

Etter at iranske myndigheter i forrige uke sa at journalistenes pressekort var ugyldig, har journalister forlatt landet i tur og orden.

Sidsel Wold er nå På vei hjem til Norge, fordi hennes visum går ut i morgen.

- Ser mørkt på framtida
Wold forteller at det har vært tungt å jobbe journalistisk etter at forbudet kom.

SNART HJEMME: NRKs journalist Sidsel Wold har vært den eneste norske reporteren i Teheran de siste dagene. Hun er nå på vei hjem. Foto: LINE FRANSSON
SNART HJEMME: NRKs journalist Sidsel Wold har vært den eneste norske reporteren i Teheran de siste dagene. Hun er nå på vei hjem. Foto: LINE FRANSSON Vis mer

- Før forbudet ville folk gjerne snakke med meg, men etterpå har færre turt å snakke med utenlandske journalister.

- Jeg har vært litt ute i gatene i formiddag også, og de jeg har vært i kontakt med, som er Mousavi-tilhengere, ser svært mørkt på framtida, sier Wold.

Wold rapporterer om at flere journalister er blitt arrestert de siste dagene.

Hun sier at journalister blir truet med bank eller i verste fall fengsel hvis de åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata.

- Den beskjeden fikk vi på onsdag. På fredagsbønnen gikk jeg og en fransk journalist ut og intervjuet folk åpenlyst, men jeg tok ikke opptak på radio, fordi jeg ikke ville ta noen sjanse, sier Wold.

Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser sitter til sammen 33 iranske journalister og bloggere i iranske fengsler.

Tuting
Selv om myndighetene i Iran har lagt ned forbud mot å demonstrere mot regimet og har sendt hundrevis av politifolk ut i gatene for å slå ned på dem som fortsatt ytrer motstand, finner opposisjonstilhengere fortsatt måter å demonstrere på. Blant annet klatrer mange opp på hustakene og roper "Død over Khamenei".

- Mellom ni og ti om kvelden foregår særlig dette. Jeg har hørt at folk roper slagord fra hustakene, fordi det er vanskeligere for myndighetene å stanse. Sånn sett blir folk mer og mer modige. Men når det gjelder å gå i demonstrasjon er folk redde, sier Wold.

- En venninne av meg hadde sett at en kvinne som tutet på en i basij-militsen. Da ble bilen hennes slått løs på med køller, mens hun satt inni. Slikt skremmer folk her nede. Tuting er også en form for demonstrasjon, sier Wold.