Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstranter har stormet og satt fyr på den tyske ambassaden i Sudan

En menneskemengde på 10 000 personer skal være samlet i Kharthoums gater for å protestere mot den omstridte antimuslimske filmen.

I BRANN: Rasende demonstranter har satt fyr på den tyske ambassaden i sentrum av Sudans hovedstad Khartoum. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
I BRANN: Rasende demonstranter har satt fyr på den tyske ambassaden i sentrum av Sudans hovedstad Khartoum. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstranter har i dag stormet den tyske ambassaden i den sudanske hovedstaden Khartoum. Volden kommer som et resultat av den antimuslimske filmen som spres i Midtøsten.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet har demonstrantene nå satt den tyske ambassadebygningen i brann. Samtidig hindrer folkemengden aktivt brannvesenet i å komme fram ved å blokkere sideveiene i strøket.

- Den tyske ambassaden er overtent, sier en lokal journalist til CNN.

Demonstrantene skal ifølge øyevitner være på vei til den amerikanske ambassaden i busser og biler; de ansatte er evakuert. Samtidig holder den britiske ambassaden, som ligger i samme kvartal som den tyske, urolighetene under nøye oppsyn.

Festning De første meldingene rapporterte om rundt 5000 demonstranter som skal være samlet ved ambassaden i Sudan, men ifølge en CNN-reporter så kan så mange som 10 000 demonstranter være på stedet.

Al Jazeera viste tidligere bilder av den tyske ambassaden, der det brenner utenfor, og opphissede mennesker som prøver å ta seg inn. Den arabiske TV-kanalen melder også at den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sier at staben er i sikkerhet.

Den tyske og britiske ambassaden er mye vanskeligere å forsvare enn den amerikanske ambassaden i landet. Den amerikanske ambassaden er bygd som en festning, og skal være svært vanskelig å angripe.

TÅREGASS: Sudanske politimenn forsøker å løse opp folkemengden, bl.a. ved hjelp av tåregass. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
TÅREGASS: Sudanske politimenn forsøker å løse opp folkemengden, bl.a. ved hjelp av tåregass. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

USAs ambassade melder på Twitter at bygningen er sikret, men at de ansatte rutinemessig er evakuert.

- Ambassaden har tatt alle forholdsregler, i samarbeid med vertslandet, melder de.

Den tyske storavisa Bild skriver at folkemengden protesterer mot den omstridte Muhammed-filmen, som også skal være den bakenforliggende årsaken til at fire personer mistet livet på det amerikanske generalkonsulatet i Benghazi onsdag.

Lavbudsjettsfilmen, som har fått navnet «Muslimenes uskyld», gjør narr av profeten Muhammed og tegner et bilde av muslimer som umoralske og voldelige.

Firte det tyske flagget Ifølge AFPs reporter har demonstranter kommet seg opp på taket av den tyske ambassaden i Khartoum. Der har de firt de det tyske flagget og heist det som blir beskrevet som et svart islamistisk flagg.

En representant for regjerende Den nasjonale kongresspartiet, Rabie Abdul Atti, sa tidligere til Al Jazeera at politiet forsvarer den tyske og britiske ambassaden så godt de kan.

- Alt er under kontroll, sa Atti.

Et annet vitne opplyste overfor nyhetsbyrået Reuters at vinduer var knust, og at det var startet en brann utenfor den tyske ambassaden. Demonstrantene kastet også stein mot bygningen.
Uroen sprer seg Samtidig skal hundrevis av demonstranter ha satt fyr på en Kentucky Fried Chicken-restaurant nord i den libanesiske byen Tripoli i dag, melder vitner.

DEMONSTRERER: Vitner på stedet beregner at så mange som 10 000 personer kan ha møtt opp for å protestere i Khartoum i dag. Demonstrantene har stormet den tyske ambassaden, firt det tyske flagget og erstattet det med en islamsk fane. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
DEMONSTRERER: Vitner på stedet beregner at så mange som 10 000 personer kan ha møtt opp for å protestere i Khartoum i dag. Demonstrantene har stormet den tyske ambassaden, firt det tyske flagget og erstattet det med en islamsk fane. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Menneskemengden kom med antiamerikanske slagord mot pave Benedict XVIs besøk i landet , melder Jerusalem Post.

Protestene har også spredd seg til Pakistans hovedstad Islamabad, der 250 demonstranter er på vei mot den amerikanske ambassaden. Også i Islamabad er ambassaden bygd slik at det vil være svært vanskelig for demonstranter å nærme seg.

Drepte amerikansk ambassadør Amerikanske ambassader over hele Midtøsten er i beredskap etter at den amerikanske filmen som gjør narr av islam ble kjent, melder BBC.

Fire ansatte ble drept da militssoldater onsdag stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, i protest mot filmen. Den amerikanske ambassadøren, Chris Stevens, er blant de drepte.

18 amerikanere skal i tillegg være skadd i angrepet. 

DEMONSTRERER: Vitner på stedet beregner at så mange som 10 000 personer kan ha møtt opp for å protestere i Khartoum i dag. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
DEMONSTRERER: Vitner på stedet beregner at så mange som 10 000 personer kan ha møtt opp for å protestere i Khartoum i dag. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media