Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstranter har tatt over justis-bygning i Kiev

Møtte ikke motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet): Demonstranter har overtatt bygningen landets justisdepartement har hatt tilhold fram til nå, melder nyhetsbyrået AFP og den ukrainske avisa Kyivpost.

- Dusiner av ukrainske demonstranter tok i dag over justisdepartementet i Kiev, ved å knuse vinduene, rapporterer en AFP-korrespondent.

Demonstrantene møtte ikke motstand da de tok seg inn i bygningen.

Etter det Dagbladet forstår er det ingen dramatiske scener ved bygget. Bygget er i utgangspunktet tomt og politiet gjør ingen forsøk på å hindre at demonstranter barrikaderer seg i bygget med blant annet sandsekker.

Det har vært flere slike episoder i offentlige bygg i byen.

En av lederne for gruppen Spilna Sprava, Oleksandr Danyliuk, sier til Kyivpost at de har bedt flere demonstranter om å komme for å bygge opp barrikadene.

Demonstrantene har de siste dagene tatt seg inn i flere bygg i Kiev og okkupert dem. Demonstranene har siden mandag laget barrikader rundt om i byen av blant annet bildekk og tent på.

Situasjonen i Ukraina er kritisk, og demonstrantene i Kiev viser ingen tegn til å trekke seg tilbake.

Politifolk sperret inne I går natt sperret demonstrantene flere titalls politifolk inne i konferansesenteret Ukrainian House.

 MED FULL KRAFT:  I dag braket demonstranter sammen med politiet ved Independence Square i Kiev-sentrum. I kveld kommer meldinger om at demonstrantene har tatt kontroll over justisdepartementet. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix
MED FULL KRAFT: I dag braket demonstranter sammen med politiet ved Independence Square i Kiev-sentrum. I kveld kommer meldinger om at demonstrantene har tatt kontroll over justisdepartementet. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Der satt de fanget i mange timer, helt til opposisjonslederen Vitaly Klitsjko kom til stedet for å forhandle en løslatelse.

Flere tusen demonstranter skal ha deltatt i angrepet.

Uroen sprer seg Demonstrasjonene og uroen i Ukraina har de siste dagene spredd seg til flere byer, og i vest har opprørere tatt kontroll over flere offentlige bygg.

Demonstranter har regelrett kastet makthaverne ut av kontorene sine i flere vestukrainske byer de siste dagene. Andre steder er det gatekamper mellom store menneskemengder som samlet seg utenfor regionale myndigheters hovedkvarter og det lokale politiet.

Forsøkte å storme Tidligere i dag forsøkte demonstrantene å storme et kultursenter i Kiev sentrum, der hundrevis av politifolk var samlet. Demonstrantene kastet molotovcocktailer og steiner.


   


Til slutt fikk politiet lov til å forlate bygningen, men var totalt ydmyket

President Viktor Janukovitsj i går ga opposisjonen tilbud om sentrale ministerposter, men oposisjonen har antydet at de kommer til å takke nei.

Mye tyder på at oposisjonen ikke lenger kontrollerer demonstrantene, som øker i antall.

Siden søndag har det vært voldelige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev og en rekke steder ellers i landet. Fem mennesker skal være drept og flere hundre skadd.

De siste dagene har det kommet flere sjokkerende videoer fra Ukraina med politivold og maktmisbruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!