Demonstranter hindrer plutoniumlast

To britiske lasteskip som frakter atomavfall til gjenvinningsanlegget i Sellafield, er ifølge Greenpeace blitt hindret av demonstranter i båter utenfor New Zealand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøorganisasjonen hevder skipene har måttet redusere hastigheten drastisk for første gang siden de forlot Japan. 11 båter fra protestaksjonen Atomfrie hav (Nuclear Free Seas) har stilt seg i posisjon mellom i Tasmanhavet, mellom New Zealand og Australia, der skipene skulle passere.I lasterommet på det ene skipet befinner det seg atomavfall som inneholder 225 kilo plutonium, nok til å produsere 50 atombomber.

Radioaktiv feilvare

Protestflåten ankom for to dager siden, og har siden ligget i sjøen og forberedt overleveringen av et protestbrev til de britiske skipene. Over 50 personer i alle aldre fra ti land, deriblant en australsk politiker, deltar i aksjonen.

Atomavfallet skal fraktes til gjenvinningsanlegget i Sellafield i Nord-England, et atomanlegg som Irland og Norge en rekke ganger har uttrykt misnøye med. Avfallet som er om bord i skipet «Pacific Pintail» ble allerede for tre år siden behandlet ved Sellafield-anlegget for å kunne brukes på nytt som brensel i atomreaktorer. Det ble solgt til Japan av det britiske selskapet British Nuclear Fuels (BNFL), som siden måtte innrømme at det var blitt trikset med den tekniske beskrivelsen av stoffet.

Etter klager fra kjøperen i Japan frakter BNFL nå det resirkulerte avfallet tilbake til England og Sellafield.

Frykt for terrorister

Frakten av avfallet med skip fra Japan til England er blitt kritisert både på grunn av de fatale konsekvensene et eventuelt forlis ville kunne føre med seg, og fordi man frykter at lasten kan bli stjålet av terrorister som ønsker å bruke det til å lage atomvåpen.

BNFL hevder ifølge den britiske avisa The Guardian at skipene er blant de sikreste i verden. De har forsterkede skrog og væpnede vakter om bord. Som de første britiske handelsskipene siden andre verdenskrig er de utstyrt med kanoner.

Likevel betegner det respekterte amerikanske forsvarsmagasinet Jane's Foreign Report sikkerheten rundt lasten som «fullstendig utilstrekkelig.» Blant annet påpeker magasinet at skipene er langsomme, og ikke har noen mulighet til å seile ifra eventuelle væpnede terroristskip.

De to fartøyene forlot Japan 4. juli, til tross for protester fra en rekke land som av frykt for forurensning ikke ønsker dem inn i sine farvann. De skal krysse noen av verdens mest værharde havområder på sin ferd hjem til England.