Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftige sammenstøt i Paris:

Demonstranter kastet brann­bomber mot politiet: - Vi er vant til det. Dette er tross alt Bastille

Vitne beskriver sammenstøtene mellom demonstranter og politiet. Til sammen seks politifolk ble skadet.

SAMMENSTØT: Flere maskerte demonstranter kastet molotovcocktails mot politiet som svarte med å skyte tåregassgranater. Her tar to politimenn fyr under sammenstøtet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS / OSLO (Dagbladet): Minst fire politifolk er skadet etter kraftige sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Paris ved Place de la Bastille.

Det melder det franske nasjonalpolitiet på Twitter.

Franske nettaviser skriver utpå kvelden at det dreier seg om seks skadde politifolk.

To ble lettere brannskadd, en alvorlig brannskadd i ansiktet, to lettere skadd av molotovcoctails, og en har fått en skade i armen, skriver Le Parisien.

Sammenstøtene skjedde i forbindelse med en 1. mai-markering i den franske hovedstaden tidligere i ettermiddag.

Kastet molotovcocktails

Det skal ha vært noen få personer i en liten gruppe på omtrent 200 personer som sto bak de verste voldelige utbruddene i en av mange 1. mai-markeringer.

Av franske medier, deriblant Le Monde, beskriver de som «den sorte blokken». De skal være anarkister.

Da flere maskerte demonstranter kastet molotovcocktails mot politiet, svarte politiet med å skyte tåregassgranater mot folkemengden.

Videoopptak viser hvordan opprørspolitiet først omringer og forsøker å isolere de maskerte demonstrantene som kastet brannbombene mot politiet fra resten av 1. mai-toget, før de tar i bruk tåregass mot demonstrantene.

Et bilde viser én polititjenesteperson som står i full fyr.

- Dette er jo tross alt Bastille

Noen få timer etter de kraftige sammenstøtene på Bastille-plassen, er dagliglivet tilbake igjen etter klokka 18.00. Fremdeles kan man ane at det har vært skutt tåregassgranater i området, men nå er det rolig på plassen.

På kafeen Le Bastille måtte de stenge i noen minutter etter at sammenstøtene mellom de maskerte demonstrantene og politiet var et faktum. Tåregass fylte kafeens uteplass og innsiden av kafeen.

- Man må regne med at det blir litt bråk, men det har ikke vært så ille som i år, sier en kelner til Dagbladet.

Han har jobbet på kafeen i 20 år. Han avdramatiserer likevel hendelsen.

- Vi er vant til det. Dette er jo tross alt Bastille, sier han og ler.

På en portugisisk fiskerestaurant over plassen, lukket de også dørene da kaoset utspilte seg og tåregassgranatene ble skutt mot demonstrantene.

- Det var ikke mulig å se fjesene deres, ingenting. De hadde med køller og slo mot alle vinduene. Det var kaos og så kom tåregassen, sier kelneren Juan Costa til Dagbladet.

Bordene som var helt inntil vinduene flyttet de ansatte lenger inn i restauranten, men selv om det var kaos ute fortsatte gjestene inne å spise, forteller kelneren.

Fordømmer volden

Fire personer ble pågrepet etter sammenstøtene. Det er uklart om det var de som kastet brannbombene.

- Vi kommer til å gjøre alt for å identifisere gjerningspersonene bak disse handlingene, sier Matthias Fekl, Frankrikes innenriksminister i en uttalelse.

Han fordømmer samtidig sammenstøtene og kaller det et «uakseptabelt» angrep mot «lov og orden».

Årets 1. mai-markering i Paris var en av de største på mange år. Titusener av mennesker deltok i toget mens store politistyrker var utplassert langs ruten og i sidegatene.

Toget gikk fra Place de la Republique til Place de la Nation via Place de la Bastille, der bråket oppsto.

Markeringene var preget av at det er mindre enn en uke igjen til presidentvalget der sentrumskandidaten Emmanuel Macron og høyrepopulisten Marine Le Pen møtes.

Både støttespillere og motstandere av begge kandidatene demonstrerte høylytt.

Dagbladet oppdaterer saken.