- Demonstranter meid ned med lastebiler

- De kjørte med en enorm fart gjennom folkemengden, forteller nyhetsredaktør til Dagbladet.no. Følg siste nytt her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Burma og landets 50 millioner innbyggere er inne i den mest dramatiske situasjonen siden 1988, da minst 3 000 demonstranter ble skutt og drept av de militære makthaverne.


DETTE HAR SKJEDD:

12.27: En utenlandsk journalist er skadet i sammenstøtende. Han ble båret bort fra stedet av demonstranter, og militæret leter nå etter ham. De raider akkurat nå to hoteller i byen, hvor de vet at utenlandske journalister jobber.  

11:57: Ifølge Democratic Voice of Burma har det vært konfrontasjoner tre steder i Rangoon i dag. De hardeste sammenstøtene er rapportert fra området ved Sule-pagodaen, hvor de ni personene ble drept.

11:40: Norsk Folkehjelp sin representant i Burma Ranveig Lade melder fra hovedstaden Rangon at 100 000 mennesker i øyeblikket angripes i sentrum av byen. Kjøpesentrene og andre butikker stenges og folk trekker seg tilbake. Militærmyndighetene opererer under full alarm.

11:29: Militæret bruker lastebiler for å spre demonstrantene i Burma.

- De kjørte med en enorm fart gjennom folkemengden, og en rekke demonstranter har blitt ble meid ned, sier Kihn Maung Win fra Democratic Voice of Burma til Dagbladet.no.

- Kilden min så det, og han sier det er umulig å si hvor mange som ble skadd, sier Kihn Maung

- Demonstranter meid ned med lastebiler

11:18: Munkene jages vekk av militær-tanks i hovedgata i Rangoon. En av de drepte skal være en kvinne, melder CNN.

10:50: Vitner forteller til CNN at minst hundre personer er arrestert i Burma.  

10:40: CNN melder nå at politiet skyter skremselsskudd i Burma. Politiet rydder nå hovedgaten for demonstranter.  De siste bildene fra Burma viser gater fulle av bevæpnet politi.   

10:30: Demonstrantene har flyttet seg fra området rundt hovedgaten, men fortsetter å demonstrere andre steder, melder Democratic Voice of Burma.

- Jeg har akkurat fått inn en melding om at en utelandsk journalist har blitt skutt og drept. Militæret skal ha tatt med seg kroppen - vi forsøker nå å få klarthet i om det er vår journalist som er drept, sier sier assisterende sjefredaktør Khin Maung Win, Democratic Voice of Burma, til Dagbladet.no. 

Det betyr at ni personer er drept siden i går.

 
Fire munker er drept i Burmas største by Rangoon i natt under militærets storming av i alt sju buddhisttempler. Det har redaksjonen i den Oslo-stasjonerte radioen Democratic Voice of Burma fått bekreftet ved 09-tiden i dag norsk tid.

Les alle saken om krisen i Burma her!

NI PERSONER SKAL VÆRE DREPT: Ifølge Democratic Voice of Burma har det vært konfrontasjoner tre steder i Rangoon i dag. De hardeste sammenstøtene er rapportert fra området ved Sule-pagodaen, hvor de ni personene ble drept. Foto: MANDALAY GAZETTE/ EPA
NI PERSONER SKAL VÆRE DREPT: Ifølge Democratic Voice of Burma har det vært konfrontasjoner tre steder i Rangoon i dag. De hardeste sammenstøtene er rapportert fra området ved Sule-pagodaen, hvor de ni personene ble drept. Foto: MANDALAY GAZETTE/ EPA Vis mer

Nå melder nyhetsbyåret AFP at soldater har bedt demonstrantene om å fjerne seg fra gatene innen 10 minutter eller risikere «ekstreme handlinger».

- Jeg tror ikke folk på vil forlate stedet. De er for sinna på regjeringens handlinger, og de har lidd så lenge. Dette er tiden til å presse myndighetene for en skikkelig endring, sier Win.

- Dramatikken har økt siden i går, og vi vet også at politiet har løsnet skudd mot demonstranter i sentrum av Rangoon ved 13-tiden lokal tid, 08.30 norsk tid, sier assisterende sjefredaktør Win til Dagbladet.no

Klokka 09.45 har radioen fått bekreftet fra sine medarbeidere i Rangoon at åtte sivile demonstranter er døde.

Khin Maung Win svarte Dagbladet.no\'s lesere i dag:

- Vi vet at de militære raidet i alt sju templer i natt og arresterte mellom 600 og 700 munker i natt. Sivilbefolkningen ble rasende da nyheten ble kjent på radio og stormet ut i gatene. Det var da skuddene mot demonstrantene falt, sier Khin Maung Win.

Democratic Voice of Burma har ikke fått bekreftet hva som har skjedd i landets neste største by Mandalay i natt, annet enn at flere sykehus i byen er tømt for pasienter - åpenbart med tanke på å ta i mot demonstranter som blir skadd.  

- I Rangoon har det vært planer i flere uker for å tømme sykehus, så myndighetene må ha forutsett den dramatiske situasjonen som er nå, sier Khin Maung Win.

Det ryktes at fredsprisvinneren er flyttet fra huset hvor hun har sittet i husarrest til et fengsel. Dette er ikke bekreftet, men Khin Maung Win tror det er svært sannsynlig. - Myndighetene vil gjøre alt for å forhindre at demonstrantene får se Aung San Suu Kyi igjen, fordi de vet det vil styrke kampen, sier den assisterende sjefsredaktøren til Dagbladet.no.

Han mener det at de sju ledende medlemmene SOM er arresterte ikke vil svekke protestene. - De trenger ingen ledere for demonstrasjonene nå. Det går av seg selv. Alle er sinte, og alle lider.

- Folk kommer ikke til å forlate området, fordi de er i titusentalls, sier mine kilder.

SVARTE LESERNE:- Vi vet at de militære raidet i alt sju templer i natt og arresterte mellom 600 og 700 munker i natt. Sivilbefolkningen ble rasende da nyheten ble kjent på radio og stormet ut i gatene. Det var da skuddene mot demonstrantene falt, sier assisterende sjefredaktør Khin Maung Win, Democratic Voice of Burma, til Dagbladet.no.