Demonstranter prøver å storme Nato-base

- Afghansk politimann skutt da han gikk amok under skytetrening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Flere enn tusen demonstranter prøver i formiddag å storme en Nato-ledet base nordvest i Afghanistan etter at en afghansk politimann ble drept av spanske soldater inne på basen, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Skjøt skytelærere Det var da spanjolen skulle undervise afghanske politifolk i skyting at den ene politieleven plutselig skal ha gått amok etter en diskusjon.

 Plutselig rettet han Kalasjnikov-geværet sitt mot de spanske underviserne og drepte umiddelbart en kaptein og en fenrik, samt deres tolk - en mann av iransk opprinnelse som har spansk statsborgerskap, ifølge avisa El Pais.

De spanske soldatene på basen slo tilbake og drepte angriperen, opplyser Spanias innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

- Flere tusen Demonstrantene som samlet seg etter hendelsen skal ifølge beboere i området ha klart å sette fyr på en del av Nato-basen. De gikk til aksjon ut fra et rykte om at en afghansk soldat var drept av en utenlandsk ISAF-soldat.

Det har også kommet meldinger om at demonstranter har blitt skutt og såret, men opplysningene er ikke bekreftet.

ISAF betegner situasjonen som uoversiktlig. Basen i Qala-e Naw ligger utenfor selve byen, som er  provinshovedstaden i Badghis, ved grensa til Turkmenistan. Inne i byen ligger den gamle ISAF-basen, som nå brukes av den spanske politistyrken i området, ifølge El Pais.

Forsøket på å storme Nato-basen kommer få dager etter at Nato-styrker, ifølge afghanske myndigheter, skal ha drept åtte sivile under et angrep i den aktuelle provinsen sist søndag. Disse påstandene ble tilbakevist av ISAF, som imidlertid etterforsker hvorvidt sivile liv gikk tapt.