Demonstranter saboterte politisamband

Göteborg: Ifølge svenske Aftonbladet opprettet en gruppe danske og svenske aktivister en egen sambandssentral som blant annet ble brukt til å manipulere politiets radiotrafikk under EU-toppmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen skriver at demonstrantene som sto bak de voldsomme opptøyene, var langt besdre organisert enn politiet noensinne kunne tenke seg.

Ifølge politikilder hadde de militante demonstrantene en egen hemmelig sambandssentral som de styrte fra en leilighet i Göteborg. Da politiet slo til mot leiligheten natt til fredag ble 12 dansker og svensker i alderen 18-28 år arrestert. De 12 er nå varetektsfengslet, siktet for forberedelse til sabotasje og for å ha medvirket til voldsomme opptøyer.

Hacket seg på politiradioen

Via sin sambandssentral skal aktivistenes ha klart å å hacke seg på politiets radiotrafikk, oppgir politikilder til avisa. Dette gjorde de ved å ta opp en del av politiets uttalelser på bånd, for senere å sende dem ut i manipulert form på politisambandet.

Ifølge Aftonbladet skal aktivistene ha sendt ut følgende melding til en patrulje som spurte hva de skulle gjøre med demonstranter som ble observert springende. «La dem stikke!».

Men uttalelsen var bare et opptak som var gjort tidligere på kvelden. Og da den samme dialogen ble sendt enda en gang på politiets radio noe senere, ga politimannen som satt med operasjonsansvaret beskjed over radio om at det ikke var ham som hadde sagt det som nettopp gikk ut. Politiet forsto da at de var blitt lurt, og natt til fredag slo politiet til mot leiligheten aktivistene opererte fra.

Minst to som skjøt

Tilstanden for 19-åringen som ble skutt av politiet under EU-toppmøtet, ble tirsdag morgen oppgitt som stabil.

- Han har hatt flaks som har klart en veldig vanskelig skuddskade, sier overlege ved Sahlgrenska universitetssjukehuset i Göteborg, Stefan Lundin.

Ifølge Lundin har 19-åringen fått overført mer enn 100 liter blod i løpet av det siste døgnet.

Skuddet mot 19-åringen er nå gjenstand for en intern undersøkelse som ledes av sjefanklager Lisbeth Johansson. Ifølge svenske Expressen var det minst tre polititjenestemenn som dro sine tjenestevåpen i sekundene før skuddene falt. Minst to av disse igjen skal ha løsnet skudd, ifølge politikilder. Ingen er foreløpig siktet for hendelsen.

Intern oppvask

I Sverige foregår det nå også en intern oppvask i det svenske politiet. Hundefører Anders Månsson i Göteborg-politiet uttalte seg tirsdag morgen til morgen-TV på svensk TV og gjentok i innslaget de kritiske uttalelsene han kom med på NRK TV mandag kveld.

Ifølge hundeføreren ville politiledelsen holde spesialpolitiet unna Göteborgs under EU-toppmøtet. Dette skal ha skjedd i frykt for kritikk som den som kom etter Malmö-møtet hvor politiet ble kritisert for å ha vært brutale mot demonstranter. Ifølge Månsson valgte politiledelsen under Göteborg-møtet å satse på den gode gamle modellen med svensk politi som kun var utstyrt med batonger. I tillegg ble det satt inn altfor få politifolk, sa Månsson.

- Ingen av oss var noensinne forberedt på volden som møtte oss i gatene. Vi har aldri opplevd noe lignende, sa Månsson.

På spørsmål om han syntes at han klarte å forsvare Göteborgs befolkning, svarte Månsson følgende:

- Jeg hadde mer enn nok med å forsvare meg selv og mine kolleger, sa han.

(NTB)

Les mer om protestaksjonene:

Anarkister i Oregon vil 2000 år tilbake.

Dansk politi ruster for EU-toppmøte neste år.

Aktivister i Gøteborg hadde egen sambandssentral

Aktivist risikerer ti års fengsel

Minst to politimenn skjøt.

Har fått 100 liter blod >
Se
listaover de fengsledes opprinnelse!