- Demonstranter skutt av snikskyttere

Ifølge øyenvitner møtes demonstranter av sivilkledde Kadhafi-styrker som plutselig åpner ild. Mellom slagene ryddes gatene for lik, barrikader og grafitti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye er ubekreftet og mye er uklart om hva som egentlig skjer i Libya i dag.

Regimesjef Muammar Kadhafi fikk tillagt sendetid på statlig TV der han oppfordret folket til å danse i gatene og forberede seg på å slå tilbake mot eventuelle fiender, advarte han også innbyggerne i Libya:

- De som ikke elsker Kadhafi, fortjener ikke å leve, sa han, ifølge Al Arbiya.

Samtidig gjorde han det klart at våpenlagrene ville bli gjort tilgjengelig for befolkningen dersom det ble nødvendig.

I kveld hevder Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, at flere tusen mennesker er drept som følge av uroen i Libya.

- Allerede er flere tusen mennesker drept. Vi forventer at det blir flere, sier Dabbashi.

Og ifølge de få øyenvitneskildringene som har nådd resten av verden er det blodige scener som utspiller seg i hovedstaden Tripoli.

Snikskyttere Etter fredagsbønnen skal Kadhafis styker ha skutt mot demonstranter.

- Selv om rapportene er vanskelig å verifisere er én ting klart. Internasjonal lov brytes når fredelige demonstranter slaktes ned i stadig større skala. De drepes, arresteres, holdes igjen og tortureres, sier FNs høykommisær for menneskerettigheter Navi Pillay, ifølge CNN.

Flere rapporterer via nettjenestene Twitter og det har kommet videoer ut på YouTube, men de offisielle bekreftelsene er få.

Øyenvitner forteller om demonstranter som blir beskutt av snikskyttere og artilleriild i Tripoli, ifølge Ali Abdallah i National Front of the Salvation of Libya, som er anti-Kadhafi.

Han baserer sin skildringer på rapporter han får fra vitner i hovedstaden.

TATT OVER: Denne bygningen ble onsdag tatt over av demonstranter i Benghazi. Store deler av østlige Libya skal nå kontrolleres av anti-Kadhafi-demonstranter. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
TATT OVER: Denne bygningen ble onsdag tatt over av demonstranter i Benghazi. Store deler av østlige Libya skal nå kontrolleres av anti-Kadhafi-demonstranter. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix Vis mer

Et annet vitne forteller til CNN at på vestsiden av byen ble demonstranter møtt av sivilkledde sikkerhetsstyrker som plutselig åpnet ild og tåregass mot folkemassene.

Styrkene skal ifølge vitner ha fjernet lik, barrikader og graffiti fra byen i rolige øyeblikk.

Et vitne på Twitter skrev fra at huset hans var beskutt og at han så og hørte skudd i gatene i ettermiddag.

Kontroll i øst Ifølge Al Jazeeras korrespodent øst i Libya er regionen så å si fullstendig tatt over av anti-Kadhafi-forkjempere, men det feires ikke i gatene av den grunn i frykt for hvordan diktatoren eventuelt vil slå tilbake.

- Folk sier de har tatt over store områder, men det er ingen reel feiring over at jobben er gjort, sier kvinnen, som av sikkerhetshensyn ikke navngis av kanalen.

Sønnen til Kadhafi, Saif al-Islam, sier familien hans vil bli i Libya til enhver pris.

- Vår A- B og C-plan er å leve og dø i Libya, sier Saif al-Islam til CNN Türk.

Han innrømmet tidligere i dag  at regimet hadde mistet grep om de østlige delene av Libya, men hevdet at styrkene snart ville gjenvinne kontrollen.

- Mer enn to millioner mennesker bor i området, antallet terrorister er høyst 200 eller 300. Folk ringer oss og trygler om hjelp. Vi kan ikke tillate at en håndfull terrorister kontrollerer en del av Libya og dets folk, sa han.

TALTE I KVELD: Kadhafi hevdet han var en av folket og at de måtte forberede seg på å kjempe på utenlandske fiender i sin tale i kveld.
REUTERS/Libya TV/Reuters TV/SCANPIX
TALTE I KVELD: Kadhafi hevdet han var en av folket og at de måtte forberede seg på å kjempe på utenlandske fiender i sin tale i kveld. REUTERS/Libya TV/Reuters TV/SCANPIX Vis mer