Demonstranter stanset nyttårsdebatt på Island

Stormet hotell i Reykjavik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende demonstranter stormet onsdag et hotell i Reykjavik og stanset den direktesendte nyttårsdebatten mellom islandske politikere.


- Demonstrantene har vandalisert utstyret vårt og angrepet staben, og derfor så jeg ikke noen annen utvei enn å stanse programmet, sier programdirektør Sigmundur Ernir Runarsson i islandsk TV.

Om lag 300 demonstranter møtte onsdag opp utenfor Hotel Borg, der den årlige direktesendte debatten Kryddsild var godt i gang. Demonstrantene kastet egg, brente TV-selskapets kabler og fyrte av nødraketter som en del av en protest mot myndighetene, melder nettavisen visir.is.


Om lag 200 av demonstrantene klarte å ta seg inn på hotellet, og politiet brukte tåregass for å presse demonstrantene tilbake.

Island har på få måneder opplevd at den engang så blomstrende finanssektoren på øya har kollapset. Landets statsminister Geir Haarde har nektet å bøye av for kravene om at han må gå av på grunn av finanskrisen som har rammet landet.

Islands tre største forretningsbanker brøt i november sammen under den enorme gjelden de hadde pådratt seg i løpet av mange år med rekordstor vekst. Mange islendinger mener Haarde og hans regjering burde regulert banknæringen strengere.

(NTB)