Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstranter stengte Det hvite hus

Opptøyer blusser opp flere steder i USA fredag kveld etter politidrapet på George Floyd i Minneapolis. Fredag kveld ble Det hvite hus stengt.

STOPPET: Uniformerte Secret Service-agenter, som har ansvaret for presidentens sikkerhet, måtte stenge Det hvite hus da sinte demonstranter samlet seg utenfor. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
STOPPET: Uniformerte Secret Service-agenter, som har ansvaret for presidentens sikkerhet, måtte stenge Det hvite hus da sinte demonstranter samlet seg utenfor. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): En hvit politimann i Minneapolis er siktet for drap etter at en video viste hvordan han satt med kneet mot halsen på afroamerikanske George Floyd (46) til lenge etter at han mistet bevisstheten. Den rystende videoen har satt USA i brann.

Politimannen har fått sparken og er siktet for drap. Tre andre politimenn, som også var til stede, har fått sparken, men er foreløpig ikke siktet.

Både i Minneapolis og mange andre byer har situasjonen ført til svære demonstrasjoner og opptøyer, voldelige sammenstøt og store materielle ødeleggelser. I Minneapolis er det innført portforbud i natt, men foreløpig er det fortsatt mange demonstranter i gatene, og politiet bruker tåregass mot dem.

- Kaos

Minst én politimann ble truffet i hodet av en gjenstand da han og mange andre politifolk responderte til en demonstrasjon utenfor CNNs hovedkvarter i Atlanta i Georgia. Demonstrasjonene førte til store ødeleggelser, og TV-bilder viser ramponerte politibiler og en politibil i full fyr. Demonstrantene satte også fyr på et amerikansk flagg.

Ordfører Keisha Lance Bottoms var synlig sint på en pressekonferanse og ba demonstrantene gå hjem.

- Det som skjer i gatene i Atlanta er ikke Atlanta. Det er ikke en demonstrasjon. Det er ikke i Martin Luther King juniors ånd. Dette er kaos, sier Bottoms.

ANGREP CNN: Demonstranter i Atlanta gikk til angrep mot CNNs hovedkvarter. Foto: Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
ANGREP CNN: Demonstranter i Atlanta gikk til angrep mot CNNs hovedkvarter. Foto: Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP Vis mer

Demonstranter og politi støtte også sammen utenfor Barclays Center i New York. Demonstrantene skal blant annet ha kastet vann og maling på politiet.

Fredag kveld kom det til flere sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor Barclays Center i New York, der det tilsynelatende ble kastet vann og maling på politiet.

- Vi har en lang natt foran oss i Brooklyn. Vårt eneste fokus er å deeskalere situasjonen og få folk trygt hjem. Det vil bli en full gjennomgang av det som skjedde i kveld. Vi ønsker aldri å se en kveld som dette igjen, skriver New York-ordfører Bill de Blasio på Twitter.

Demonstranter i California sørget for at den svært travle motorveien 101 ble stengt etter at demonstranter langs veien i San Jose kastet gjenstander på politiet.

I Charlotte i Nord-Carolina brukte politiet tåregass mot demonstranter som hadde samlet seg, ifølge TV-kanalen WCCB.

TRUMP: Under torsdagens pressekonferanse forlater USAs president podiet uten å svare på et eneste spørsmål, selv om pressen skriker etter han. VIDEO: AP Vis mer

Sinte demonstranter

Natt til lørdag norsk tid ble Det hvite hus stengt ned på grunn av sinte demonstranter utenfor, melder NTB.

Inne i Det hvite hus sitter Donald Trump som er hardt presset på mange fronter. Coronapandemien har allerede krevd over 100 000 dødsofre i USA, og arbeidsledigheten har skutt i været. På et pressemøte tidligere i dag kunngjorde han at USA avslutter samarbeidet med WHO.

I tillegg er Trump juridisk i krig med Twitter. Han skapte et voldsomt rabalder, da en av twittermeldingene hans ble merket fordi Twitter vurderte at den forherliget vold. Trump antydet nemlig at de som deltok i plyndringene under opptøyene i Minneapolis, ville bli skutt. Fredag forsøkte han å oppklare hva han hadde ment.

Stengt presserom

Parallelt med at Trump fortalte at han har snakket med Floyds familie og uttrykt sin medfølelses og sorg, pågår det demonstrasjoner og opprør i flere store amerikanske byer, og den amerikanske sikkerhetstjenesten rundt presidenten så seg nødt til å låse og stenge av pressesenterets rom i Det hvite hus.

EGG: En Secret Service-agent blir kastet egg på under en demonstrasjon utenfor Det hvite hus. Foto: AP Photo/Evan Vucci
EGG: En Secret Service-agent blir kastet egg på under en demonstrasjon utenfor Det hvite hus. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

På pressemøtet fortalte Trump at han har snakket med Floyds familie. Han la også til at demonstrasjonene i Minneapolis var «dårlig for Floyds ettermæle», melder NTB.

– Jeg snakket med familiemedlemmer, fantastiske mennesker, sa Trump.

– Jeg bare uttrykte min sorg. At det var en fryktelig ting å være vitne til. Det så ikke ut som det var noen unnskyldning for det, sa Trump om videoen som viser hvordan politiet holder Floyd nede i bakken med kneet mens han trygler om å få komme løs fordi han ikke får puste.

Trump sa at familien sørget tungt og at han kunne se at de elsket broren sin.

Bistandsadvokaten til Floyd-familien, Ben Crump, sier til CNN at familien er lettet over at en politimann er siktet for drap.

- Familien stoler ikke på politiet i Minneapolis eller noen tilknyttet politiet i Minneapolis. Vi forstår de gjorde det samme med Eric Garner, og vi kommer ikke til å tillate at det skjer denne gangen, sier Crump.

Også de tre foregående kveldene har det vært opptøyer og demonstrasjoner i Minneapolis og noen andre byer, som Memphis, Louisville, New York, Atlanta og Los Angeles.

Saken blir oppdatert

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!