Demonstranter stormet og satte fyr på hotell

Kraftige opptøyer i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Rasende anti-NATO-demonstranter har stormet og satt fyr på Ibis Hotel i Strasbourg. Ifølge AP gikk demonstantene også løs på hotellbaren og stjal alkohol.

Er du i Strasbourg? Tips oss på sms/mms 2400, telefon 24 00 00 00 eller epost 2400@db.no.

<strong>HERMETISK LUKKET:</strong> Politiet holder igjen demonstranter på Europa-broa mellom Frankrike og Tyskland. Flere norske demonstranter blir holdt igjen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Michel Spingler
HERMETISK LUKKET: Politiet holder igjen demonstranter på Europa-broa mellom Frankrike og Tyskland. Flere norske demonstranter blir holdt igjen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Michel Spingler Vis mer

En tollstasjon ved Europa-broen som går mellom Strasbourg og den tyske byen Kehl, som de 28 statslederne for NATO-landene symbolsk gikk over i dag, står også i full fyr.

NTB melder at minst 50 personer skal være skadet i opptøyene.

<strong>NORDMENN:</strong> Norske demonstranter står fast på Europa-brua.
NORDMENN: Norske demonstranter står fast på Europa-brua. Vis mer

Stenger byen
Demonstrantene brenner bildekk og kaster brannbomber mot politi som forsøker å stagge dem med tåregass og sjokkgranater, for å hindre dem i å nå NATO-topplederne, skriver Reuters.

Opprørspolitiet forsøker å lukke Strasbourg hermetisk, og norske demonstranter blir akkurat nå holdt igjen på Europa-brua.

<strong>BRENNER MØBLER:</strong> Store mengder røyk fra brennende hotell, bildekk og møbler legger seg over byen i dag. REUTERS/Vincent Kessler
BRENNER MØBLER: Store mengder røyk fra brennende hotell, bildekk og møbler legger seg over byen i dag. REUTERS/Vincent Kessler Vis mer

- De har satt opp sperringer og det er helt stengt. Vi kommer ingen vei siden det har vært så mye bråk inne i byen. Det er veldig mye politi her, som står klare med vannkanoner. Akkurat nå kommer det enda flere styrker, så det ser ut som om de skal forsøke å løse oss opp nå, sier Rød Ungdom-leder Mari Eifring til Dagbladet.no.

Hun er del av en større skandinavisk delegasjon som er i området.

<strong>STORE STYRKER:</strong> Opprørspolitiet marsjerer gjennom byen. Over 20 000 politifolk er i området. EPA/BORIS ROESSSLER
STORE STYRKER: Opprørspolitiet marsjerer gjennom byen. Over 20 000 politifolk er i området. EPA/BORIS ROESSSLER Vis mer

Klovner
Førstedamene Michelle Obama og Carla Bruni Sarkozy måtte avlyse et planlagt besøk på et kreftsykehus av frykt for sikkerheten, sier franske myndigheter til AP. Rundt 1000 demonstranter står samlet ved sykehuset.

Mange av demonstrantene følger en såkalt «Blac bloc»-taktikk, hvor de opererer med sorte klær og kroppsbeskyttelse, skriver AP.

<strong>SIKTER:</strong> Politiet bruker tåregass og sjokkgranater for å spre menneskemengdene. (AP Photo/Christophe Ena)
SIKTER: Politiet bruker tåregass og sjokkgranater for å spre menneskemengdene. (AP Photo/Christophe Ena) Vis mer

En annen gruppe demonstranter, rundt 200, inkludert mange utkledd som klovner, har okkupert et veikryss i byen etter at de ble beskutt av politiets tåregassgranater.

Eskalerte
Dagens protester begynte rolig i formiddag, men situasjonen eskalerte ved lunsjtider. Demonstrantene krever fred og mener NATO er et verktøy for vestlig imperialisme.

<strong>BRENNER NED:</strong> Protestene ble opptøyer rundt klokken 12 i dag.  Foto: AFP PHOTO DDP / AXEL SCHMIDT
BRENNER NED: Protestene ble opptøyer rundt klokken 12 i dag. Foto: AFP PHOTO DDP / AXEL SCHMIDT Vis mer

Politiet har en gigantisk tilstedeværelse i byen, hvor lederne for NATO-landene har sitt jubileumsmøte. AP melder at det er rundt 15 000 tyske politimenn og 9000 franske. I tillegg flyr en rekke helikoptre over byen mens båter patruljerer elva.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen ble i dag valgt til ny NATO-sjef under toppmøtet. Videre skal medlemslandene fortsette samtalene om Afghanistan.

<strong>"INGEN GRENSER - INGEN NASJON":</strong> Demonstranter setter budskapet på papiret. FRANCE POLITICS MILITARY CONFLICT)
"INGEN GRENSER - INGEN NASJON": Demonstranter setter budskapet på papiret. FRANCE POLITICS MILITARY CONFLICT) Vis mer

Talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus sier til AP at medlemslandene forplikter seg til å øke den millitære tilstedeværelsen i Afghanistan med 5000 soldater, i et forsøk på å bekjempe terrorisme.

Dagbladet.no følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer