Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstranter strømmer til Uavhengighetsplassen

Demonstranter fortsetter å strømme inn på Uavhengighetsplassen midt i Kiev, mens politiet har tilkjempet seg kontroll over en tredel av plassen.

KRIGSSKUEPLASS: Fagbavegelsens bygning på Uavhengighetsplassen står i flammer og folk firer seg ut av bygningen, som kan rase sammen. Politiet har erobret en tredel av plassen. Demo0nstranter strømmer til. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko
KRIGSSKUEPLASS: Fagbavegelsens bygning på Uavhengighetsplassen står i flammer og folk firer seg ut av bygningen, som kan rase sammen. Politiet har erobret en tredel av plassen. Demo0nstranter strømmer til. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen var det relativt rolig etter nattas kamper, men plassen ligner ei krigssone. Svart røyk ligger over plassen, og det råder totalt kaos, ifølge BBCs reporter Daniel Sandford.

Fire seg ut Brannmannskaper forsøker å få kontroll over en brann i bygningen til fagbevegelsen, som har vært opposisjonens hovedkvarter. Men de har måttet trekke seg ut av bygningen fordi bærebjelker er skadd og huset kan rase sammen.

Mange mennesker måtte fire seg ut av vinduene til den brennende bygningen, og det er uklart om det fortsatt befinner seg folk oppover i etasjene.

Ifølge offisielle tall er minst 25 mennesker drept og flere hundre såret siden sikkerhetsstyrkene innledet sin offensiv mot demonstrantene tirsdag kveld.

Men observatører mener dødstallet er mye høyere, og at minst 1000 demonstranter og 300 politifolk er såret, mange av dem med skuddskader. Det meldes om mange lik i Mikailovskij-klosteret.

«Ukrainas Tianmen» - Uavhengighetsplassen er Ukrainas Tianmen-plass, sier Polens tidligere president Aleksander Kwasniewski, med henvisning til Kinas undertrykking av demonstranter på Den Himmelske Fredens plass i Beijing i 1989.

- Det er ikke mye man kan gjøre for å stanse blodsutgytelsene. Diplomatiske tiltak er som å rope i ørkenen, sier han.

En framtredende russisk parlamentariker sier på sin side at Ukraina er på randen av borgerkrig, og at Vesten er medskyldig.

- Jeg mener at et betydelig ansvar for situasjonen ligger på Vesten og vestlige politikere som uavbrutt legger press på Ukrainas myndigheter, sier Aleksej Pusjkov til nyhetsbyrået Interfax.

Pusjkov leder utenrikskomiteen i den russiske Statsdumaen.

Kuler og stein Etter mange timers kamp gjennom natta hadde sikkerhetsstyrkene greid å få kontroll over en tredel av plassen. Bak en mur av skjold brente de demonstrantenes telt og rev ned plakater og transparenter.

Men på den andre sida av plassen strømmet nye demonstranter, mange av dem maskert og i kamuflasjeklær, inn fra sidegatene.

- Sikkerhetsstyrkene kan komme i tusener, men vi gir oss ikke. Vi har ikke noe sted å dra, og vi blir til seieren er sikret, sier en 44 år gammel mann fra Ternopil.

Sikkerhetsstyrkene bruker blant annet sjokkgranater og tåregass mot demonstrantene, mens skarpskyttere skyter både med gummikuler og skarpt fra hustakene.

Demonstrantene på sin side svarer med å kaste stein og brannbomber. På plassen er noen engasjert i å rive opp brolegning og bygge hauger med stein, mens andre heller bensin på flasker for å lage bomber.

Vestlige protester Vestlige ledere protesterer mot volden og ber om tilbakeholdenhet. USAs visepresident, Joe Biden, er blant dem som har ringt Ukrainas president, Viktor Janukovitsj, og uttrykt sin bekymring.

Biden gjorde det klart overfor Janukovitsj at USA fordømmer voldsbruken fra begge parter, men at styresmaktene har et særlig ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Ukrainas fungerende statsminister, Serhij Arbuzov, karakteriserer protestene som et kuppforsøk, melder Reuters.

- Dette var ikke en demonstrasjon for demokrati. Det er manipulering av folks tanker og et forsøk på å ta over makta med makt, sa Arbuzov i et regjeringsmøte som ble overført i fjernsyn onsdag.

(NTB-Reuters-DPA)

Hele Norges coronakart