Demonstranter tatt på Schengen

Grytidlig i dag morges stanset Oslo-politiet en buss full av demonstranter i Vestby. Etter en sjekk i utenlandske politiregistre ble åtte dansker og en svenske anholdt. De sitter nå på glattcelle i Oslo og risikerer bortvisning fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bussen ble stoppet fordi vi mistenkte det var personer om bord som kunne komme til å begå straffbare handlinger i forbindelse med demonstrasjonen mot Verdensbanken, sier rådgiver Wemunn Aabø i Politiidrektoratet til Dagbladet.no. Anholdelsen skjedde i Vestby ved sekstiden i dag morges, opplyser Oslo politidistrikt.

De åtte danskene tilhører bevegelsen «Grønne rødder», som skal ha sitt utspring i det danske AFA-miljøet. Gruppen har ifølge Oslo 2002, som koordinerer kveldens demonstrasjon, brutt ut av det venstre-ekstremistsiske AFA-miljøet fordi de er kritiske til å bruke vold i demonstrasjoner.

- Det er ren sjikane fra politiets side. Vi har ikke fått noen informasjon om bakgrunnen for pågripelsene, sier Pedersen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Pedersen studerte et mannsterkt politioppbud demonstrantenes pass i 45 minutter, før ni passasjerer ble plukket ut og kjørt bort.

Blant de pågrepne skal det ifølge NTB være en kvinne som arbeider for den venstreorienterte fjernsynskanalen TV-Stop i København, som var med for å filme demonstrasjonene.

I utenlandske registre

Assisterende stabssjef Bjørn Hansen i Oslo politidistrikt opplyser at de ni anholdte nå sitter på glattcelle i Oslo. Alle ni er anmeldt for brudd på utlendingeloven.

- Vi har sjekket dem opp mot dansk og svensk politi og Schengen-registeret. Samtlige er enten straffedømte eller registrert i Schengen, opplyser Hansen.

Saken er nå oversendt utlendingsdirektoratet (UDI), som skal avgjøre om de anholdte skal bortvises fra Norge.

- Vi regner med å fatte vedtak i løpet av et par timer, sier informasjonsrådgiver Are Sauren i UDI til Dagbladet.no.

UDI har fortsatt ekstra beredskap for å behandle bortvisninger og utvisninger i forbindelse med kveldens demonstrasjon.

Attac: - 250 tilreisende

Vegard Hole, leder i Attac Norge, anslår at det vil komme ca. 200-250 tilreisende fra Danmark og Svergie til kveldens demonstrasjon.

- De fleste av de som er organisert har kommet, men det kan jo komme flere via vanlig kolletivtransport, sier han til Dagbladet.no.

Ni utenlandske statsborgere som ble anholdt under politiets grensekontroll søndag, ble alle løslatt i løpet av kvelden. Den svenske 18-åringen som ble anholdt lørdag, er derimot sendt hjem. Han er siktet etter mordbrannparagrafen i Sverige.