Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstranter tenner på rådhus i Bosnia

Rasende demonstranter har stormet rådhuset i den bosniske byen Tuzla og satt fyr på bygningen. I Sarajevo kom det også til alvorlig uro.

MISNØYE: Røyken velter fram nær politiet under en demonstrasjon mot myndighetene i Tuzla i Bosnia-Hercegovina. Bildet er fra torsdag. I dag fortsetter uro og demonstrasjoner i flere bosniske byer. Misnøyen retter seg mot politisk lammelse og arbeidsledighet. Foto: REUTERS / Scanpix / Edmond Ibrahimi
MISNØYE: Røyken velter fram nær politiet under en demonstrasjon mot myndighetene i Tuzla i Bosnia-Hercegovina. Bildet er fra torsdag. I dag fortsetter uro og demonstrasjoner i flere bosniske byer. Misnøyen retter seg mot politisk lammelse og arbeidsledighet. Foto: REUTERS / Scanpix / Edmond Ibrahimi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 100 maskerte demonstranter tvang seg inn i bygningen i Tuzla, ødela møbler og kastet fjernsynsapparater og andre ting ut av vinduer. Tykk røyk veltet etter kort tid ut av vinduer i første etasje av bygget.

Tusener av demonstranter applauderte og ropte oppmuntrende til aksjonistene som ramponerte bygget. De hindret også to brannbiler i å komme fram.

Gummikuler I hovedstaden Sarajevo skjøt politiet med gummikuler og brukte sjokkgranater for å spre demonstranter som kastet stein på politiet.

Det er tredje dag på rad med protester i Bosnia mot økonomisk elendighet og vanstyre som ikke har brakt utviklingen i landet nevneverdig framover siden krigen i landet ble avsluttet i 1995.

Det var blitt innkalt til demonstrasjoner i de fleste byer av betydning fredag. Reuters fotograf anslo menneskemengden i Tuzla til 6000.

Stor frustrasjon Frustrasjonen er meget stor i landet der den offisielle arbeidsløsheten oppgis som mellom 27 og 44 prosent. Blant dem som har arbeid, får mange ikke lønn i lange perioder. Pensjonene er lave, og mange får periodevis ikke utbetalt pensjonene.

Torsdag ble over 130 personer skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Tuzla, nord i landet. En stor politistyrke spredte også da flere tusen demonstranter som i utgangspunktet først og fremst besto av oppsagte arbeidere fra privatiserte, statlige bedrifter.

Legevakta i Tuzla opplyste seint torsdag kveld at 104 politifolk var blitt til dels alvorlig skadd i sammenstøtene, sammen med 30 sivile med lettere skader.

Regjeringssjefen i den bosnisk-kroatiske føderasjonen, Nermin Niksic, sa at myndighetene trakk et skille mellom oppsagte arbeidere, pensjonister, krigsveteraner og andre misfornøyde, og «ungdomsforbrytere og ramp» som ifølge ham utnytter situasjonen til å skape kaos.

Han understreket at ingenting ble løst ved å ødelegge bygninger.

(NTB-Reuters-AFP)

FRUSTRERTE: Ei enslig, ung dame demonstrerer på sin måte mot myndighetene og det store politioppbudet i Sarajevo torsdag. Fredag brukte politi i den bosniske hovedstaden gummikuler og sjokkgranater mot demonstrantene. Foto: Reuters / NTB scanpix / Dado Ruvic
FRUSTRERTE: Ei enslig, ung dame demonstrerer på sin måte mot myndighetene og det store politioppbudet i Sarajevo torsdag. Fredag brukte politi i den bosniske hovedstaden gummikuler og sjokkgranater mot demonstrantene. Foto: Reuters / NTB scanpix / Dado Ruvic Vis mer
Hele Norges coronakart