Lederen for den høyreradikale gruppen Høyre Sektor, Dmitrjo Jarosj, lover at demonstrantene i Kiev ikke vil dra hjem eller legge ned våpen før president Viktor Janukovitsj går av. Bildet viser Jarosj sammen med to maskerte menn på scenen på Uavhengighetsplassen fredag kveld. Foto: Reuters/NTB scanpix
Lederen for den høyreradikale gruppen Høyre Sektor, Dmitrjo Jarosj, lover at demonstrantene i Kiev ikke vil dra hjem eller legge ned våpen før president Viktor Janukovitsj går av. Bildet viser Jarosj sammen med to maskerte menn på scenen på Uavhengighetsplassen fredag kveld. Foto: Reuters/NTB scanpixVis mer

Demonstranter truer med mer vold i Kiev

Hvis ikke presidenten går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite tydet på at demonstrantene på Uavhengighetsplassen lot seg overbevise da ukrainske opposisjonsledere fortalte om den nye avtalen med regjeringen fredag kveld.

Menneskemengden plystret og buet da Vitalij Klitsjko fra partiet UDAR forsøkte å forsvare avtalen. Han ble avbrutt av en mann som kom opp på scenen og sa han tilhørte en av «selvforsvarsgruppene» som har deltatt i sammenstøtene med politiet.

- Hvis dere ikke kommer med en uttalelse med krav om at Janukovitsj går av innen klokken 10 i morgen, vil vi ta til våpen. Det sverger jeg, sa mannen, som truet med å storme presidentens kontor.
- Rede til å dø Klitsjko forsøkte å roe folkemengden og sa at kravene må være realistiske. Men mange av demonstrantene fortsatte å bue og ropte «skam over dem som tok morderen i hånden».

- Vi har ventet på at Janukovitsj skal gå av i tre måneder. Etter at han har drept 77 mennesker, kan ingen utsettelser godtas. Jeg støtter forslaget om å storme ham med våpen. Vi er ikke redd for noe nå, vi er rede til å dø, sa Oleh Javorskij, som også tilhører en av selvforsvarsgruppene, ifølge avisa KyivPost.

Også lederen for den høyreradikale gruppen Høyre sektor, Dmytro Jarosj, gikk på scenen på Uavhengighetsplassen. Han lovet at hans folk verken vil dra hjem eller legge ned våpen før Janukovitsj har gått av.

Om lag 40.000 mennesker var på plassen fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP. Flere ti tusen holdt fortsatt stand natt til lørdag.
I fremste linje Mens flertallet av demonstrantene i Ukraina er vanlige folk som misliker regjeringen, har høyreradikale og nasjonalister ofte gått i front når det har oppstått sammenstøt med politiet.

En del har hatt våpen, og Høyre sektor har oppfordret demonstranter til å ta med våpen til Uavhengighetsplassen. Også mange vanlige demonstranter sluttet seg imidlertid til kravet om Janukovitsj' avgang fredag.

— Valg i desember er ikke nok, han må trekke seg nå, sa 34 år gamle Oleh Bukojenko. Han var på Uavhengighetsplassen idet det skulle holdes en minnestund for dem som er blitt drept i uroen.
— Gjør alt jeg kan Da opposisjonsleder og tidligere tungvektsmester i boksing Vitalij Klitsjko gikk på scenen, fastholdt han at det hadde vært riktig å undertegne avtalen. Samtidig ba han om unnskyldning til dem som var blitt støtt av at han hadde håndhilst på Janukovitsj.

— Helt ærlig så gjør jeg alt jeg kan for å sikre at Ukraina kommer seirende ut av dette, sa han. Viktige punkter i avtalen mellom regjeringen og opposisjonen er nyvalg innen desember, innskrenking av presidentens makt og dannelse av en samlingsregjering.

Avtalen ble forhandlet fram med støtte fra utenriksministrene i Tyskland, Frankrike og Polen, og en utsending fra Russland var til stede under innspurten av forhandlingene. Amerikanske myndigheter var også involvert i samtalene.

En kilde i USAs utenriksdepartement betegner enigheten som «veldig skjør» og sier det kan bli vanskelig å få demonstrantene i Kiev til å godta den.

(NTB)