Demonstranter undersøkes av spesialdomstol

- De som er blitt arrestert i de siste dagers hendelser vil bli tatt hånd om på en måte som gir dem en lærepenge, sier iranske myndigheter.

 ARRESTASJONER:  Etter at Irans øverste religiøse leder ayatolla Ali Khamenei la ned forbud mot demonstrasjoner i gatene og varslet strenge sanskjoner mot brudd på forbudet, har representanter for Revolusjonsgarden og den paramilitære militsen basij arrestert hundrevis av demonstraner. Foto: AFP/ STRINGER
ARRESTASJONER: Etter at Irans øverste religiøse leder ayatolla Ali Khamenei la ned forbud mot demonstrasjoner i gatene og varslet strenge sanskjoner mot brudd på forbudet, har representanter for Revolusjonsgarden og den paramilitære militsen basij arrestert hundrevis av demonstraner. Foto: AFP/ STRINGERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Hundrevis av demonstranter er blitt arrestert i gatene i Teheran etter at iranske myndigheter la ned forbud mot å protestere mot regimet og valgresultatet.

Revolusjonsgarden og den paramilitære militsen Basij skal ha brukt tåregass mot demonstranter, og minst 17 er drept. Trolig er tallet langt høyere.

Nyhetsbyrået Reuters melder om at iranske myndigheter nå har startet etterforskningen av dem som er arrestert.

Egen domstol
- De som er blitt arrestert i de siste dagers hendelser vil bli tatt hånd om på en måte som gir dem en lærepenge, sa Ebrahim Raisi, en jurist som representerer myndighetene, til statlig TV sent i går kveld, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Raisi sa også at en spesialdomstol nå undersøker deres saker.

Foreløpig rolig
Den tapende kandiaten Mir Hossein Mousavi har sagt at han fortsatt støtter demonstranter, men at han ikke oppfordrer til voldelige demonstrasjoner.

Også i går var det demonstrasjoner i Teheran, men i langt mindre omfang enn tidligere, etter at den fryktede Revolusjonsgarden har truet med «revolusjonær konfrontasjon» dersom opptøyene ikke opphører.

I formiddag patruljerer fortsatt opprørspoliti hovedgatene i Teheran, men ifølge Reuters var det ingen tegn på tilløp til nye massedemontrasjoner i byen i formiddag.

Ber om minnemarkering
En av de andre som tapte valget for president Mahmoud Ahmadinejad , den moderate kandidaten Mehdi Karoubi, oppfordrer imidlertid iranere til å holde minneseremonier for de drepte over hele landet på torsdag.

En av hans medhjelpere, Issa Saharkhiz, sa i dag at Karoubi ikke vil godta noen ny opptelling av enkelte valgurner.

Det er dette Vokterrådet har varslet at skal skje. Karoubi vil ha nyvalg, men ifølge den statlige kanalen Press TV avviser rådet å annullere det omstridte valgresultatet.

Rådet avviser også at skal ha vært uregelmessigheter ved valget, slik opposisjonen hevder.
Karoubis talsmann sier at Karoubi nå er i samtraler med Mousavi om at de sammen skal legge fram en erklæring som krever nyvalg.

Blir tatt i ed
I dag annonserte styret i det iranske parliamentet imidlertid at Mahmoud Ahmadinejad vil bli tatt i ed for en ny periode en gang mellom 26.juli og 19. august, ifølge statlige medier.

Han vil presentere sitt nye parlament innen denne perioden.