Demonstrasjon er oppløst

Det gikk rolig for seg under Blitz' Gaza-demonstrasjon i Oslo i dag.

100-150 MENNESKER TIL STEDE: Blitz, med Stein Lillevolden i spissen, arrangerer en ny pro-Gaza-demonstrasjon i ettermiddag foran Stortinget. Foreløpig forløper markeringen fredelig for seg.   Foto: EIRIK H. URKE
100-150 MENNESKER TIL STEDE: Blitz, med Stein Lillevolden i spissen, arrangerer en ny pro-Gaza-demonstrasjon i ettermiddag foran Stortinget. Foreløpig forløper markeringen fredelig for seg. Foto: EIRIK H. URKEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pro-Gaza-demonstrasjonen på Youngstorget ble avsluttet i 14.30-tiden i ettermiddag.

Markeringen gikk svært fredelig for seg.

Det er Blitz som nok en gang inviterte til en markering på Eidsvold plass utenfor Stortinget.

Lillevolden ut mot media
Demonstrasjonen startet omkring klokka 13 og det har blitt holdt en rekke appeller.

En av talerne, Blitz' ildsjel Stein Lillevolden benyttet sin taletid til blant annet å slakte det offentlige Norge og norske medier.

I 14-tiden i ettermiddag begynte demonstrasjonen å bevege seg gjennom Karl Johan, på vei til en lysmarkering på Youngstorget.

Dagbladet.nos reporter på stedet forteller at flere hundre mennesker deltar i demonstrasjonen.

Det er noe synlig politi rundt demonstrantene.

Mesteparten av politistyrkene er derimot spredt i de nærliggende gatene.

Politioppbudet er dermed ikke fullt så synlig i gatebildet, men det gir inntrykk av at mannskapene har god kontroll på området.

Bruker tåregass
Det har de siste ukene vært en rekke demonstrasjoner i hovedstaden, i forbindelse med den pågående situasjon på Gaza.

Flere av disse i utgangspunktet fredelige markeringer har utviklet seg til gatekamper, der demonstranter har gått til angrep på politiet, ved å skyte fyrverkeri og kaste stein, flasker og planker.

En mindre gruppe demonstranter har også knust butikkvinduer og ramponert flere Macdonalds-restauranter.

Politiet har ved gjentatte anledninger tatt i bruk tåregass for å spre demonstrasjonene.

160 personer, flesteparten av disse ungdommer, ble innbrakt etter demonstrasjonen forrige lørdag.

Flere av disse forteller at de måtte tilbringe 5-6 timer i en kald garasje på Grønland politihus, uten toalettmuligheter.

Kan eskalere igjen
Politiet håper fornuften vil overskygge pøbelstrekene under dagens annonserte demonstrasjon.

- Vi har hatt en god dialog med arrangørene hele veien. I utgangspunktet skal dette være uproblematisk sikkerhetsmessig og jeg tror dagens demonstrasjon vil gå etter planen. Vi håper at alle de gode kreftene som har vært i sving i forberedelsen av denne demonstrasjon gir resultater og at det er budskapet som kommer i fokus, sier leder Johan Fredriksen ved fellesoperativ seksjon til Dagbladet.no.

Samtidig er han veldig klar på at dersom det skulle smelle i dag, så vil politiet være forberedt.

- Vi kjenner selvfølgelig de siste demonstrasjoners historikk og vi tar høyde for at det kan eskalere igjen. Det er vi forberedt og kompetente til å håndtere, sier han.

Politiet har ikke gjennom sine samarbeidspartnere i utlandet eller ved grenseovergangene fått opplysninger om at andre krefter er på vei til hovedstaden i dag.

Sliter på politiet
I går ble tre personer, deriblant to B-gjengmedlemmer, varetektsfengslet i fire uker etter at de ble siktet for angrepet på Frimurerlosjen forrige lørdag.

Fengslingsgrunnlaget var blant annet for å hindre at disse tre personene skulle få delta i kommende demonstrasjoner eller mot-demonstrasjoner i Oslo de neste fire ukene.

- Jeg tror de fengslingene er et signal om at slike type handlinger er særdeles alvorlig og uakseptable både isolert sett og sett i sammenheng med demonstrasjonene som var. Jeg håper og tror gårsdagens fengslinger har forebyggende effekt, sier Fredriksen.

De stadige voldelige opptøyene i Oslo tærer på politiet.

- Dette sliter på våre ansatte. Det går også på bekostning av hva vi er i stand til å gjøre for andre som kanskje er involvert i andre saker og oppklaringen av disse. Politiet har andre forpliktelser overfor publikum, men det er klart at akutte saker som dette må prioriteres. Politiet er ikke uttømmelige, sier han, som sier at lovens lange arm selv har en utfordring med å håndheve bestemmelser om arbeidsmiljølov i disse dager.

LYSMARKERING: Demonstrasjonen endte opp på Youngstorget i Oslo. Flere hundre mennesker deltok i den fredelige markeringen. Foto: EIRIK H. URKE
LYSMARKERING: Demonstrasjonen endte opp på Youngstorget i Oslo. Flere hundre mennesker deltok i den fredelige markeringen. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer