Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjon i Russland: Rundt 900 skal være arrestert

Protestlederen ble pågrepet før han rakk å delta i demonstrasjonen. 

HUNDREVIS ARRESTERT: Ifølge protestleder Aleksej Navalnyj, deltok mer enn 200 byer i protesten. Under demonstrasjonen mandag ble rundt 900 personer arrestert. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
HUNDREVIS ARRESTERT: Ifølge protestleder Aleksej Navalnyj, deltok mer enn 200 byer i protesten. Under demonstrasjonen mandag ble rundt 900 personer arrestert. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av demonstranter, deriblant opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, er pågrepet i forbindelse med protestaksjoner i Moskva og St. Petersburg.

Demonstrasjon mot korrupsjon
Tilhengere av Navalnyj markerer nasjonaldag med demonstrasjoner mot korrupsjon i over 200 byer mandag.

Ifølge OVD, en uavhengig gruppe som overvåker arrestasjoner, skal rundt 900 personer være arrestert, skriver CNN.

OVD rapporterer at 600 personer har blitt arrestert i Moskva, og 300 i St. Petersburg.

Det var også en større demonstrasjon i byen Novosibirsk i Sibir, der rundt 3.000 personer skal ha deltatt, og mindre demonstrasjoner i Krasnojarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok og mange andre byer.

MOSKVA: Det var ventet opp til 50 000 mennesker under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
MOSKVA: Det var ventet opp til 50 000 mennesker under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer
KORRUPSJON: Politiet arresterer en demonstrant i Moskva. Protestleder Navalnyj har varslet demonstrasjon mot korrupsjon i over 200 russiske byer i dag. Foto: Evgeny Feldman/AP
KORRUPSJON: Politiet arresterer en demonstrant i Moskva. Protestleder Navalnyj har varslet demonstrasjon mot korrupsjon i over 200 russiske byer i dag. Foto: Evgeny Feldman/AP Vis merOpposisjonsleder arrestert
Navalnyj selv skulle ha ledet en markering i sentrum Moskva, der arrangørene venter opptil 50 000 mennesker. Ifølge hans kone Julia ble han pågrepet idet han var på vei ned trappene, om lag 40 minutter før demonstrasjonen skulle starte.

Navalnyj er dømt til 30 dagers fengsel for å ha brutt loven om å organisering av offentlige møter gjentatte ganger, melder Reuters mandag kveld.

Myndighetene i Moskva hadde på forhånd gitt demonstrasjonen grønt lys, på betingelse av at den skulle foregå i Sakharov-avenyen i utkanten av byen.

PROTEST: Demonstranter i Moskva. Protestleder Alexei Navalnyj skal han ha blitt arrestert cirka en halvtime før den planlagte demonstrasjonen i Moskva. Fotot: (AP Photo/Pavel Golovkin)
PROTEST: Demonstranter i Moskva. Protestleder Alexei Navalnyj skal han ha blitt arrestert cirka en halvtime før den planlagte demonstrasjonen i Moskva. Fotot: (AP Photo/Pavel Golovkin) Vis mer

Navalnyj hadde imidlertid oppfordret folk til å møte opp i sentrum, i hovedgata Tverskaja, som leder fram til Kreml. I rådhuset i Moskva ble endringen omtalt som en provokasjon. Samtidig advarte politiet demonstrantene om at de risikerte å bli angrepet av motdemonstranter.

Opposisjonslederen, som ønsker å stille som presidentkandidat mot Putin i 2018, uttalte før protesten at den ville fortsette, uansett om regjeringen tillot det eller ikke.

Myndighetene erklærte at den planlagte demonstrasjonen var ulovlig. Statsadvokaten sa i en uttalelse at politiet ville bli tvunget til å ta alle nødvendige tiltak for å stoppe provokasjoner, uro eller handlinger som kan føre til brudd på offentlig sikkerhet og skape forhold som truer medborgernes liv og helse.

Hele Norges coronakart