Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjon mot Dagbladet

«Med Israel for fred» mener avisen er antisemittisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag regner aktivistgruppen «Med Israel for fred» å samle 1000 mennesker til å demonstrere foran Regjeringskvartalet.

Demonstrasjonen retter seg mot norsk presse som gruppen mener er antisemititisk. I pressemeldingen står det at en av parolene er:

«Dagbladets antisemittiske vinkling må stoppes.»

Leder Knut Marius Gaarder forklarer nærmere bakgrunnen for at demonstrasjonen retter seg mot Dagbladet. Det er ikke Dagbladets vinkling «Med Israel for fred» reagerer på.

- Antisemittisme i Dagbladet går kun på Graff-karikaturen, sier Gaarder til Dagbladet.no.

Trykket nazi-karrikatur

Mandag 10.juli trykket Dagbladet en illustrasjonskarikatur til en kommentar om utviklingen i Palestina-konflikten.

Finn Graffs mye omtalte karikatur viste Israels statsminister Ehud Olmert  med et gevær i hånden i en konsentrasjonsleir. Ved siden av han ligger et dødt menneske, og tegningen hadde klare referanser til filmen «Schindlers Liste» og den sadistiske leirkommandanten Amon Götz.

Den israelske ambassadøren reagerte med å klage Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

image: Demonstrasjon mot Dagbladet

Fredag i forrige uke, bare tre dager etter at klagen ble innlevert, leverte PFUs sekretariat en innstilling om at klagen måtte avvises.

Fritt spillerom

Men nå tar «Israel for fred» opp igjen kampen, og ønsker i tillegg å skape større oppmerksomhet rundt det de mener er en skjev pressedekning av konfliktene i Midtøsten.

- Generelt fokuseres det kun på de lidelser som skjer i Libanon og ikke på de som drives på flukt i Nord-Israel. Og media ser ut til å glemme hva som er bakgrunnen for konflikten, sier Gaarder.

Og konsekvensene av medias skjeve dekning er svært uheldige, mener han.

- Den gjør at antisemittiske krefter føler det opportunt å angripe jøder. De føler de får fritt spillerom.

Rå beskyldninger

Dagbladets konstituerte ansvarlige redaktør Lars Helle lar seg ikke skremme av nyheten om den forestående demonstrasjonen.

Men han liker ikke beskyldningene som ligger til grunn for aksjonen.

- Demonstrasjonen er fullt lovlig som virkemiddel, så det må de bare gjøre. Men det er rått å beskylde Dagbladet for antisemittisme. Dagbladet har stått tydelig opp mot anitsemittisme, og så har vi en tegning hvor vi deretter blir beskyldt for antisemittisme. Dagbladet er ikke antisemittistiske, sier Helle til Dagbladet.no.

Helle setter også spørsmålstegn ved å blande inn en tegning som ble brukt i en annen sammenheng med medias dekning Israel-Libanon-konflikten. Han karakteriserer det som total skrivebom.

- De må gjerne demonstrere, men det er fullstendig bak må, over mål og på siden av mål.<B>ANTISEMITTISK:</B> Mange har reagert på Finn Graffs karikatur av Israels stasminister Ehud Olmert.