Demonstrasjon mot fengsels-rasisme

Rundt 20 personer demonstrerte mandag kveld utenfor Oslo fengsel mot rasisme i norske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått en henvendelse fra noen av de innsatte som føler at de har opplevd diskriminering og rasisme både fra medfanger og ansatte. De har dannet en komité som jobber for å stoppe rasisme i fengslene, sier fylkesleder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme i Oslo og Akershus til NTB.

Akkompagnert av djembe og fiolinspill ropte de frammøtte slagord og vinket til de innsatte som hadde åpnet cellevinduene.

Skal granske

- Vi støtter fangenes kamp mot rasistisk trakassering, sier Thorbjørnsen.

Ifølge Thorbjørnsen har komiteen som mål å stoppe statlig rasisme, samt rasisme i rettsvesenet og i fengsler.

- Vi synes det er viktig å hilse et slikt initiativ velkommen fo rdi det er vanskelig for utenforstående å se hva som foregår inne i fengslene. Komiteen ønsker også å opprette en uavhengig gruppe som skal granske fangenes situasjon og norsk rettsvesen, sier Thorbjørnsen.

- Forskjellsbehandling

Kristin Groven Holmboe er en av dem som har engasjert seg i saken. Hun kjenner en av de innsatte og mener fangene med utenlandsk bakgrunn blir forskjellsbehandlet.

RESPONS: De innsatte var forhindret fra å delta i demonstrasjonen, men flere markerte sin deltagelse ved å henge opp bannere i vinduene.Foto: Morten Holm/SCANPIX
RESPONS: De innsatte var forhindret fra å delta i demonstrasjonen, men flere markerte sin deltagelse ved å henge opp bannere i vinduene.Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

- Et eksempel på dette er åpen soning. Siden soningskøen er lang, ønsker man flere på åpen soning. Når nordmenn søker om åpen soning, behandles søknaden på én dag, mens andre ofte må vente i mange uker på svar, hevder Groven Holmboe.

Hun mener fanger med utenlandsk opprinnelse sjelden får tilbud om åpen soning.

- Og da snakker jeg om situasjoner der sammenligningsgrunnlaget ellers er likt, sier hun.

(NTB)

RESPONS: De innsatte var forhindret fra å delta i demonstrasjonen, men flere markerte sin deltagelse ved å henge opp bannere i vinduene.Foto: Morten Holm/SCANPIX