- Demonstrasjonen går som planlagt

Noe annet vil være å kneble ytringsfriheten, mener politiet - som ikke ser noen direkte trussel i den omstridte videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredagens planlagte demonstrasjon foran Stortinget, i regi av organisasjonen Muslimer mot okkupasjon, er blitt omstridt; på demonstrasjonens Facebook-side ble det i natt publisert ei lenke til en video som kan oppfattes som en trussel rettet mot statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

- Ikke lovbrudd Snorre Haugan, innsatsleder ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, har ansvaret for å godta eller avvise søknader om å få arrangere demonstrasjoner i Oslo. Han opplyser at fredagens arrangement etter alt å dømme vil avvikles som planlagt.

- Vi ser at videoen kan virke støtende, men vi finner ikke noe brudd på straffeloven her, sier Haugan til Dagbladet.

Innsatslederen framholder at det ikke framføres direkte trusler i videoen - som består av stillbilder satt sammen med sungede religiøse vers, tekstet til norsk.

- Og skulle etterforskningen komme til at videoen bryter med loven, vil demonstrasjonen likevel gå sin gang; arrangøren kan ikke til enhver tid holdes ansvarlig for ytringer som postes på sosiale medier, sier han.

- To helt forskjellige ting Haugan understreker videre at han anser videoen og demonstrasjonen for å være to helt forskjellige ting, og at det skal svært mye til for at Muslimer mot okkupasjon skal få trukket tillatelsen for fredagens markering tilbake.

- Det er viktig at folk får ytre seg. Og selv om det skulle komme nye støtende ytringer på Facebook-sida, er det ingen automatikk i at demonstrasjonen dermed stoppes, sier han.

Innsatslederen opplyser at at politiet følger utviklingen, og at tjenestefolk vil være til stede foran Stortinget fredag.

- Politiets bord Terje Olsen, ansvarlig for drift og service på Stortinget, forklarer at beslutningen om demonstrasjon eller ikke demonstrasjon til sjuende og sist ligger hos politiet.

- Plassen foran Stortinget er offentlig rom. Vi forvalter det rent praktiske på stedet, som å fastsette tidspunkt - hvilket vi også har gjort i dette tilfellet, sier han til Dagbladet.

Han avstår fra å kommentere den aktuelle videoen, men forklarer at Stortingets administrasjon er i løpende kontakt med politiet om vurderingene rundt den planlagte demonstrasjonen.

- Propagandautspill Islamistekspert Brynjar Lia opplyser at den omstridte videoen føyer seg inn i en lang tradisjon for jihadistvideoer på Internett, og at den høyst trolig er laget av unge menn som svermer for Taliban og al-Qaida.

- Den er åpenbart et propagandautspill for å skape blest om demonstrasjonen, sier Lia til Dagbladet.

Han opplyser at jihadistmiljøet i Norge er lite, og at han har ventet på at en slik video ville dukke opp også her; de har lenge figurert i Sverige og Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer