- Demonstrasjonene må stanse umiddelbart

Statsminister Erdogan tilbake i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først hilste en smilende statsminister Erdogan sine tilhengere. Så forlangte han at demonstrasjonene i landet umiddelbart må stanse.

Det var en offensiv statsminister Tayyip Erdogan som fredag morgen kom tilbake til et land preget av demonstrasjoner.

Fra taket på en buss holdt Erdogan en tale som også gikk ut direkte på tyrkisk TV.

- Lovløse demonstranter Erdogan ba det tyrkiske folk til å distansere seg fra det han kalte «lovløse demonstranter». Han ba også sine tilhengere om å la være å dra seg med i sammenstøtene.

Flere tusen tilhengere ventet på ham og ropte «Vi vil dø for deg, Erdogan».

Litt lenger borte, på Taksim-plassen, krevde tusenvis av demonstranter hans avgang.

Etterforskes Erdogan sa at påstandene om at politiet har brukt for hardhendte metoder mot demonstrantene, vil bli etterforsket. Siden demonstrasjonene startet for en uke siden, har det vært flere tilfeller av at politiet har brukt tåregass og vannkanoner mot menneskemengdene.

Tre er blitt drept i forbindelse med demonstrasjonene, deriblant en politimann. Mange hundre er såret.

- Vi har stått fast, men vi er ikke sta, sa Erdogan i talen.

- Vi er sammen, vi er forente, vi er brødre, sa han videre.

Talen ble holdt like etter at Erdogan kom tilbake fra en reise i Nord-Afrika. Der har han vært mens landet har vært preget av demonstrasjoner.

Kjøpesenter Det begynte med demonstrasjoner mot et byggingen av et kjøpesenter i en park. Uroen har for lengst utviklet seg til en langt bredere protest, mot statsminister Tayyip Erdogan og hans styresett.

Erdogan har så langt svart med at han ikke vil gi etter for demonstrantene. I en uttalelse han ga i Tunisia torsdag, anklager han dessuten terrorister for å ha blandet seg inn i protestaksjonen som har preget Tyrkia den siste uken.

Måten han svarer demonstrantene på når han nå er tilbake i hjemlandet, har mye å si for hvordan situasjonen i Tyrkia utvikler seg de nærmeste dagene.

- Gå av Demonstrantene leverte onsdag flere krav de vil ha innfridd før de avblåser sine aksjoner. Inntil dette har skjedd, fortsetter de protesten.

- Tayyip gå av, lød det taktfast fra Taksim-plassen omtrent samtidig som statsministeren landet.

Flere i folkemengden danset og sang. Stemningen var fredelig.

I en park i Ankara ropte et tusentall mennesker slagord mot regjeringen.

(NTB).

 SPLITTET - OG BEJUBLET: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan  blir hyllet av tusenvis av tilhengere ved ankomst  Ataturk International Airport i Istanbul i natt sammen med kone og datter etter statsbesøk i Nord-Afrika. FOTO: OZAN KOSE, AFP/NTB Scanpix.
SPLITTET - OG BEJUBLET: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan blir hyllet av tusenvis av tilhengere ved ankomst Ataturk International Airport i Istanbul i natt sammen med kone og datter etter statsbesøk i Nord-Afrika. FOTO: OZAN KOSE, AFP/NTB Scanpix. Vis mer