Demonstrasjoner avlyst og Egypts regjering splittet

Trafikken i Kairos gater gikk nesten som normalt i går, islamistene avlyste to demonstrasjoner og Egypts splittede regjering satt i krisemøte.

UNNTAKSTILSTAND: Egyptiske soldater på vakt ved inngangen til Tahrir-plassen i Kairo. Egypts midlertidige regjering er splittet i synet på unntakstilstanden og hva som skal skje med Brorskapet, mens islamistene avlyser de tildligere kunngjorte demonstrasjonene. Foto: AP / Scanpix / Hassan Ammar
UNNTAKSTILSTAND: Egyptiske soldater på vakt ved inngangen til Tahrir-plassen i Kairo. Egypts midlertidige regjering er splittet i synet på unntakstilstanden og hva som skal skje med Brorskapet, mens islamistene avlyser de tildligere kunngjorte demonstrasjonene. Foto: AP / Scanpix / Hassan AmmarVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen timer etter nye oppfordringer om å demonstrere mot de militære makthaverne i går, avlyste islamistene to demontrasjoner i Kairo av sikkerhetsgrunner, opplyste Yasmine Adel, ei talskvinne for Alliansen mot Statskuppet. Kilder i Det Muslimske Brorskapet sa til journalister at det skyldes skarpskyttere som er plassert langs demonstrantenes planlagte ruter.

Bøyer av?
Men det kan også skyldes at den dødelige motstanden som de har møtt fra sikkerhetsstyrkene, har fått dem til å tenke seg om. Tidligere har de lovet å ofre seg som martyrer i kampen. Begge parter er dessuten under et voldsomt press fra utlandet om å vise tilbakeholdenhet. Imidlertid gikk andre demonstrasjoner som planlagt.

Den til vanlig hektiske trafikken i Kairos gater var tilbake i går, etter noen stille og blodige dager. Folk gikk på arbeid og forretningene åpnet igjen.

Sprikende
Fra Egypts splittede, midlertidige regjering, som også er under voldsomt press fra utlandet, kom det særdeles sprikende signaler. Statsrådene var samlet til krisemøte i går kveld.

Utenriksminister Nabil Fahmy uttalte til tyske Der Spiegel at målet er å gjeninnføre demokratiet.

- Jeg forsikrer våre venner om at vi fortsetter med vårt veikart for demokrati. Egypterne kommer ikke i det lange løpet til å godta å være under unntakstilstand, sa han.

Forbud
Statsminister Hazem el-Beblawi forelår derimot å forby det 85 år gamle Brorskapet, noe som ville tvinge bevegelsen under jorda igjen.

- Det blir ingen forsoning med de som har blod på hendene og som rettet våpnene mot staten og dens institusjoner, uttalte Beblawi.

Liberal
Men visestatsminister Ziad Bahaa el-Din, en liberaler, foreslår å oppheve unntakstilstanden umiddelbart, politisk deltakelse for alle partier og garantier for alle menneskerettigheter, deri også forsamlingsfrihet.

Han sa imidlertid ikke noe om hvilken skjebne han tenker ser for den avsatte presidenten, Muhamed Mursi, eller om de arresterte lederne i Brorskapet skal få amnesti.

Tvetydig
Forsvarssjefen, general Abdel Fattah al-Sisi, som er landets «sterke mann», uttalte seg tvetydig.

- Egypt har rom for alle, sa Sisi i en tale til offiserer i hæren og politiet i går.

- Men den som tror at vold kan tvinge staten og egypterne i kne, må tro om igjen. Vi vil aldri forholde oss tause til ødeleggelsen av vårt land, advarte han i den første talen etter onsdagens blodbad i Kairo.

Advarsel
EU kom i går med den klareste advarselen til Egypt hittil. EU-presidenten Herman Van Rompuy og presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, truet med å «reeksaminere» sitt forhold til landet i de kommende dagene dersom ikke volden opphører. I et langt kommuniké advarte de mot «uforutsigbare følger» for Egypt og hele området.  Ansvaret for å bringe landet til ro legger EU på Egypts regjering og væpnede styrker.

Men EU har, i samarbeid med USA, også lagt er sterkt press på Mursi og Brorskapet. De hadde også fått forhandlet fram et forlik som Brorskapet og deler av regjeringa godtok. Men general Sisi avviste dette, har EUs utsending, Bernardo Leon, nå avslørt.

Nær 250 antatte medlemmer av Brorskapet skal tiltales for drap. I alt 1004 ble arrestert under demonstrasjonene fredag, 558 i Kairo. Fredag ble 173 drept, 95 av dem i Kairo, alt ifølge offisielle tall. Dermed omkom mer enn 750 mennesker i Egypt i løpet av fire dager.