Demonstrasjoner i flere amerikanske byer

Natt til torsdag norsk tid meldes det om demonstrasjoner i flere amerikanske byer etter presidentvalget tirsdag. I Portland sentrum i Oregon er nasjonalgarden sendt ut for å oppløse et opprør.

USA: Det pågår mange demonstrasjoner i store deler av USA på grunn av det pågåande valget. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Multnomah County, der Portland ligger, skriver på Twitter at åtte personer er pågrepet i Portland sentrum. Videre skriver politiet at folkeansamlingen der er å regne som et opprør og at folk må forlate området.

Det har vært demonstrasjoner i Portland både tirsdag og onsdag kveld. Ifølge politiet har det kommet meldinger om «omfattende vold». Som følge av en utvikling av den opphetede stemningen, har guvernør Kate Bown natt til torsdag norsk tid bedt nasjonalgarden bistå politiet.

- Vi tar ikke lett på denne avgjørelsen. Etter ordre fra guvernøren, vil vi jobbe sammen og dele ressurser og informasjon for å svare på alle sikkerhetstrusler. Målet vårt er å holde samfunnet trygt. Vi oppfordrer demonstranter til å samle seg fredelig, skriver politiet.

KNUST: En kvinne går over knust glass fra et ødelagt butikkvindu i Portland. Foto: AP / Marcio Jose Sanchez / NTB
KNUST: En kvinne går over knust glass fra et ødelagt butikkvindu i Portland. Foto: AP / Marcio Jose Sanchez / NTB Vis mer

Også i byer som Seattle, Philadelphia, Washington og New York meldes det om demonstrasjoner, men det er ikke kommet meldinger om at noen er blitt skadd.

I Chicago har flere demonstranter samlet seg i gatene, blant annet utenfor byens Trump Tower. Demonstrantene lyser opp med lommelyktene på mobiltelefonene sine for symbolsk å lyse opp Trump-leirens forsøk på å stanse stemmetellingen i flere stater.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Stopp opptellingen

I Detroit har en større gruppe Trump-supportere samlet seg utenfor et lokale der stemmer telles opp.

Demonstrantene roper slagord som «stopp opptellingen», skriver The Hill. Ifølge Forbes krevde demonstrantene å bli sluppet inn i lokalet, mens det ifølge Insider oppsto sammenstøt mellom demonstranter og politi utenfor bygningen.

Medier beskriver at det er en hissig stemning utenfor lokalet.

DETROIT: Demonstranter roper «stopp opptellingen». Foto: Elaine Cromie / Getty Images / AFP / NTB
DETROIT: Demonstranter roper «stopp opptellingen». Foto: Elaine Cromie / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Flere av demonstrantene var i utgangspunktet til stede i kraft å være «vote challengers» - personer med partitilknytning som etter delstatens lovverk har lov til å observere opptellingen av stemmene. Urolighetene oppsto da myndighetene måtte gi beskjed om at lokalene var fulle.

Nyheten kom i kjølvannet av at Trump erklærte at han går til søksmål mot delstaten for å få stemmetellingen stanset.

STORE FOLKEANSAMLINGER: Demonstranter i gatene i Seattle onsdag kveld. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB
STORE FOLKEANSAMLINGER: Demonstranter i gatene i Seattle onsdag kveld. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB Vis mer

I Philadelphia samlet rundt 200 demonstranter seg onsdag ettermiddag, i det de kalte et forsvar av demokratiet. Gruppen besto av fagforeninger, klimavernere og andre. Det var også demonstrasjoner mot Trump i Portland og Seattle tirsdag kveld, der flere ble pågrepet.

Demonstrasjonene i Philadelphia og i andre byer i Pennsylvania tiltok i størrelse utover kvelden.

MARSJERER I GATENE: Demonstranter utenfor rådhuset i Philadelphia onsdag ettermiddag. Foto: Matt Slocum / AP / NTB
MARSJERER I GATENE: Demonstranter utenfor rådhuset i Philadelphia onsdag ettermiddag. Foto: Matt Slocum / AP / NTB Vis mer

Demonstrasjoner ved opptellingslokale

I Phoenix, Arizona, samlet rundt 150 Trump-supportere seg utenfor rådhuset. «Skam over Fox», ropte demonstrantene, etter at Fox News tidlig kåret Biden til vinner i delstaten. I en video lagt ut på Twitter av New York Times-reporteren Simon Romero, kunne man se at minst en av demonstrantene bærer en militæraktig rifle.

En større gruppe demonstranter har også samlet seg utenfor et opptellingslokale i Phoenix. Demonstrantene ble stoppet da de forsøkte å ta seg inn i bygget.

ARIZONA: En stor gruppe demonstranter har samlet seg utenfor valglokalet i Phoenix, Arizona. Foto: Matt York/AP/NTB
ARIZONA: En stor gruppe demonstranter har samlet seg utenfor valglokalet i Phoenix, Arizona. Foto: Matt York/AP/NTB Vis mer

- Stopp tyveriet, messet demonstrantene utenfor lokalet til valgmyndighetene i Maricopa, Arizonas største fylke. Gruppen samlet seg utenfor bygningen i 19.30-tiden onsdag og forsøkte å ta seg inn, men ble stoppet av politiet, melder ABC15.

Ifølge TV-kanalen er det medlemmer av høyreradikale grupper til stede blant demonstrantene, som roper slagord til støtte for Donald Trump.

Gruppen blir større og større utover kvelden, skriver en av kanalens reportere på Twitter og legger til at politiet har bedt journalistene på stedet søke sikkerhet inne i bygningen, der tellekorps fortsetter opptellingen etter tirsdagens valg.

Ifølge USA Today er det planlagt mer enn 100 organiserte demonstrasjoner i dagene fram mot helgen. Gruppen ShutDownDC varsler kraftige demonstrasjoner hvis Donald Trump prøver å bestride valgresultatet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer