Demonstrasjoner og kaos i Hongkong

Nå varsler protestbevegelsen opptrapping og mer sivil ulydighet.

GATEKAMPER: Det var like før demonstrasjonene i sentrum av Hongkong utviklet seg til regelrette gatekamper i dag. Nå varsles en ytterligere opptrapping av protestene, samtidig som studentorganisasjonene frykter at politiet vil ta i bruk skytevåpen og gummikuler. Foto: REUTERS/Tyrone Siu / NTB Scanpix
GATEKAMPER: Det var like før demonstrasjonene i sentrum av Hongkong utviklet seg til regelrette gatekamper i dag. Nå varsles en ytterligere opptrapping av protestene, samtidig som studentorganisasjonene frykter at politiet vil ta i bruk skytevåpen og gummikuler. Foto: REUTERS/Tyrone Siu / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utstyrt med paraplyer og masker for å beskytte seg mot politiets pepperspray og tåregass, holder fremdeles flere hundre demonstranter stand i hjertet av Hongkongs finansdistrikt.

Så mange som 80 000 skal ifølge aktivistene ha tatt til gatene i dag, blant disse mange studentgrupper som utgjør kjernen av demonstrantene. De krever frie valg uten Beijings innblanding. De vil at Kina fjerner reglene som i dag gir Beijing rett til plukke ut kandidatene som kan stille til valg i 2017.

Ufritt valg Beijing kunngjorde 31. august at de vil tillate direkte valg i 2017, men at kandidatene må være forhåndsgodkjente. Det utløste protestene som for alvor økte i omfang da studentgruppene innledet en ukeslang universitetsstreik 22. september.

I dag ble protestene ytterligere trappet opp da bevegelsen «Occupy Central» stilte seg bak studentene, og nå oppfordrer til massiv sivil ulydighet fra og med onsdag.

Både myndighetene i Hongkong og i Beijing betegner demonstrasjonene som ulovlige, fordømmer det som skjer, og sier valget vil gå som planlagt.

Sperret hovedveier Seint i kveld ble nok en stor hovedfartsåre i Hongkong sperret av demonstrantene. Rundt 3000 blokkerte en hovedvei nær havna i Mongkok-distriktet i Kowloon, noe som gjorde at trafikken ble stående helt stille.

Tidligere i dag sperret demonstrantene motorveien Connaught etter å ha brutt seg gjennom barrikadene på stedet.

Samtidig advarte en av studentorganisasjonene som står bak protestene at politiet kunne komme til å bruke gummikuler for å spre folkemengden. Via sin Facebook-side oppfordret de sine tilhengerne om å trekke seg ut av sentrum.

BLOKKERTE VEIEN: Her sperrer demonstantene hovedveien nær regjeringskvartalet i Hongkong sentrum. Foto: EPA/ALEX HOFFORD/NTB SCANPIX
BLOKKERTE VEIEN: Her sperrer demonstantene hovedveien nær regjeringskvartalet i Hongkong sentrum. Foto: EPA/ALEX HOFFORD/NTB SCANPIX Vis mer