Demonstrasjoner verden rundt

Titusenvis av demonstranter strømmet lørdag igjen ut i Londons gater, for å markere den tredje dagen med massiv krigsmotstand. Også en rekke andre byer verden over ble preget av store demonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdagens antikrigsdemonstrasjoner var de største i London siden krigen mot Irak ble innledet natt til torsdag. -Nei til blod for olje, ropte de nær 100.000 demonstrantene.

Det samme ropet kunne høres fra Finland til Bangladesh og USA.

Rekord

I Finlands hovedstad Helsingfors strømmet rundt 20.000 demonstranter ut i gatene. Det er ny rekord i moderne tid i Finland.

I Bangladesh marsjerte 6.000 mennesker i hovedstaden Dhaka i protest mot krigen. Opposisjonspartiene benyttet også anledningen til å sette i gang en åtte timers generalstreik, mens utenriksminister Morshed Khan ba om en umiddelbar slutt på krigen .

For tredje dag på rad samlet demonstranter i Indonesia, verdens største muslimske land, Australia, New Zealand, Taiwan og Thailand seg rundt USAs ambassader, og kalte statslederne Bush, Blair og Australias John Howard for «terrorister» og «krigsforbrytere».

Noen timer senere startet demonstrasjonene i de fleste europeiske hovedstedene og en rekke andre byer, samt i Washington, New York og flere andre amerikanske storbyer.

Siden krigen tok til har også antikrigsdemonstrasjonene i USA tiltatt i styrke. Mange steder har titusenvis av mennesker strømmet ut i gatene og det har vært tilløp til kamper mellom demonstranter og politi.

- Hevn, hevn!

I Egypts hovedstad Kairo samlet 20.000 demonstranter seg i gatene. Mange var studenter fra det islamske Al-Azhar universitetet i Kairo. Studentene brente amerikanske, britiske og israelske flagg, og ba med høye rop Egypts president Hosni Mubarak om å komme Irak til unnsetning og gi militær hjelp.

- Bush kan kanskje drepe Saddam, men han kan ikke drepe islam, sa kjemistudenten Ahmed.

Også tusenvis av mennesker i havnebyene Alexandria og Suez viste lørdag sin avsky for krigen.

I Bosnias hovedstad Sarajevo marsjerte 400 demonstranter til USAs ambassade, der de i stillhet markerte sin protest mot krigen med å brenne det amerikanske flagget.

I Gaza by demonstrerte om lag 10.000 mennesker, også her de fleste studenter, mot den amerikansk-britiske invasjonen av Irak.

- Hevn, hevn, Ezzedine al-Quassam brigader, ropte studentene som en oppfordring til Hamas' militære ving om å begå nye selvmordsaksjoner.

NTB

100 000 MENNESKER: Londons gater var igjen fylt av antikrigsdemonstranter lørdag.