Coronaviruset

Demonstrerer:
- Ikke mer dødelig enn influensa

Motstandere av regjeringen og helsemyndighetenes coronarestriksjoner har varslet demonstrasjon utenfor Stortinget søndag. - Ikke mer dødelig enn influensa.

MYNDIGHETENE: Søndag 25.10. er det varslet en demonstrasjon mot regjeringens håndtering av coronaviruset utenfor Stortinget. Her er justis- og beredskapsminister Monica Mæland, næringsminister Iselin Nybø, statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og utenriksminister Ine Eriksen Søreide avbildet på regjeringens faste pressekonferanse om coronasituasjonen i mai. Foto: Lise Åserud / NTB
MYNDIGHETENE: Søndag 25.10. er det varslet en demonstrasjon mot regjeringens håndtering av coronaviruset utenfor Stortinget. Her er justis- og beredskapsminister Monica Mæland, næringsminister Iselin Nybø, statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og utenriksminister Ine Eriksen Søreide avbildet på regjeringens faste pressekonferanse om coronasituasjonen i mai. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kl. 14 er det varslet en demonstrasjon mot landets coronarestriksjoner utenfor Stortinget.

Demonstrasjonen har navnet «Demonstrasjon mot regjeringens håndtering av covid-19».

Arrangementet er delt i flere ulike grupper på sosiale medier. Deres budskap rundt pandemien varierer, men felles for dem er at de mener myndighetenes tiltak mot spredningen av coronaviruset er for strenge.

Lørdag kveld har i overkant av 250 meldt at de skal delta på demonstrasjonen, mens i overkant av 760 har huket av for at de er interessert.

I andre land har liknende demonstrasjoner samlet titusenvis av deltakere, deriblant i London og Berlin.

Demonstrer mot tiltakene

Mannen som står som arrangør av demonstrasjonen, Nader Eide, henviser til informasjonen på arrangementets Facebook-side på Dagbladets spørsmål om bakgrunnen for at demonstrasjonen avholdes.

Der står det følgende:

«Vi mener at statens håndtering av covid-19 er feilaktig. Basert på eksisterende statistikk mener vi at det ikke finnes nok vitenskapelig bevis for tiltakene staten har påført befolkningen. Vi ønsker å kalle ut uriktig informasjon befolkningen har fått servert gjennom media som tydelig blir brukt i et politisk spill av styresmaktene.»

Overfor Dagbladet legger Eide til følgende kommentar om dagens demonstrasjon:

- Det er en protest mot tiltakene. Vi mener de er altfor strenge, og at de er unødvendige. De står ikke i forhold til den fare viruset utgjør.

ARRANGØR: Nader Eide er arrangør av søndagens demonstrasjon utenfor Stortinget. Foto: Privat
ARRANGØR: Nader Eide er arrangør av søndagens demonstrasjon utenfor Stortinget. Foto: Privat Vis mer

- Utdanning Irrelevant

- Hvor mange forventer du at vil møte opp på demonstrasjonen?

- Vi forventer kanskje rundt tusen, men vi håper på flere tusen.

- Mener du at pandemien er en bløff?

- Jeg sier ikke at det ikke finnes et virus, men at dette viruset ikke er mer dødelig enn influensa. På denne måten mener jeg at pandemien er en bløff. Dødeligheten rettferdiggjør ikke de tiltakene som er iverksatt.

I sin risikovurdering fra 09. oktober skriver FHI at risikoen for å dø av covid-19-smitte anslås til 0,31 prosent. Det betyr at tre personer antas å dø per 1000 personer som smittes av coronaviruset i Norge.

STORE PROTESTER: Autralsk politi har pågrepet 74 personer i forbindelse med demonstrasjoner mot coronatiltak i Melbourne i Australia. Video: NTB Vis mer

Fokelhelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg uttalte til VG samme dag at dette tallet er tre ganger høyere enn det tilsvarende usikre anslaget man har for influensa, og viser til at antall døde under influensasesongen 2017/2018 ble beregnet til 1400 personer i Norge.

- Hva slags bakgrunn har du? Er du utdannet innen medisin?

- Hva slags bakgrunn jeg har, er helt irrelevant. Jeg trenger ikke være lege for å forstå det jeg leser, sier Eide til Dagbladet.

Aktivisten ønsker ikke å gå inn på sin personlige mening rundt pandemien til Dagbladet.

Faktisk.no har tidligere i uka stilt Eide følgende spørsmål:

- Hvorfor har du lagt ut innlegg i sosiale medier der du sier at pandemien er en bløff, og at munnbind ikke virker?

- Det er ganske enkelt. Hvis man ser hva maskene er produsert for, hva formålet var, og sammensetningen av maskene. Da vil du se at masker ikke virker. De er laget for å stoppe bakteriell infeksjon - ikke virus. Bakterier er ganske mange ganger større enn virus, svarte Eide da.

Faktisk. no skriver videre at Eide ikke ønsket han å svare på hvorfor han har kalt pandemien en bløff og en planlagt pandemi. Han skal ha vist til at andre da bare vil kalle det konspirasjonsteorier.

Ikke alene

Flere norske leger har signert et opprop som tar til orde for fri spredning av coronaviruset blant unge friske mennesker.

Oppropet «Great Barrington Declaration» tar til orde for å bygge flokkimmunitet ved å la viruset spre seg fritt, mens personer i risikogruppen isoleres innendørs, skriver NRK.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å slippe smitten løs. Foto: NTB Vis mer

Over 500 000 personer har signert oppropet. Blant dem er 28 400 leger og 10 300 medisin- og folkehelseforskere. Lege og radiolog Per Mathisen på Sørlandet sykehus, tidligere redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet for Den norske legeforening og tidligere kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune er blant dem som har skrevet under.

Liknende demonstrasjoner som skal finne sted i Oslo søndag, har vært holdt i en rekke byer i løpet av de siste månedene.

I DANMARK: 29. august ble det holdt en demonstrasjon mot coronatiltakene utenfor Christiansborg i Danmark. Den fant sted samme dag som liknende demonstrasjoner fant sted i andre europeiske land. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
I DANMARK: 29. august ble det holdt en demonstrasjon mot coronatiltakene utenfor Christiansborg i Danmark. Den fant sted samme dag som liknende demonstrasjoner fant sted i andre europeiske land. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer

Lørdag ble en liknende demonstrasjon avholdt i London. Flere tusen mennesker samlet seg til protest mot den britiske regjeringens tiltak for å bremse coronaviruset.

Demonstrantene startet i Hyde Park og marsjerte til Trafalgar Square, der politiet oppløste marsjen som følge av brudd på smittevernreglementet.

Ifølge The Guardian ble minst tre personer arrestert.

- Påfunn

Demonstrantene bar plakater som krevde slutt på munnbindpåbud og kalte myndighetenes tiltak tyranni og overvåking. Noen kalte hele pandemien et påfunn, melder NTB.

I Berlin har det vært holdt flere liknende demonstrasjoner.

Under demonstrasjonen 29. august dukket flere av deltakerne opp med amerikanske, russiske og tyske flagg, mens andre hadde på seg T-skjorter merket med «Q» - symbolet for bevegelsen Querdenken 711, som har sitt utspring i Stuttgart, skriver NTB.

«Querdenken» betyr «å tenke utenfor boksen».

Under en liknende demonstrasjon fire uker tidligere ble det meldt om at det var både nynazister, folk fra ytre høyre, ytre venstre, vaksinemotstandere og de som mener coronapandemien er en konspirasjon, blant deltakerne i den tyske hovedstaden, ifølge NTB.

BERLIN: Det har flere ganger vært holdt store demonstrasjoner mot coronarestriksjonene i Berlin. Her fra 29. august. Foto: John Macdougall / AFP / NTB Scanpix
BERLIN: Det har flere ganger vært holdt store demonstrasjoner mot coronarestriksjonene i Berlin. Her fra 29. august. Foto: John Macdougall / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kommenterte kritikken

Under en pressekonferanse tidligere denne uka kommenterte helseminister Bent Høie motstanden mot tiltakene og oppropet «Great Barrington Declaration».

Han understreket at han ønsker debatt rundt strategien velkommen, men advarte samtidig om strategien med å la viruset spre seg fritt.

- Viruset er like farlig som før. Antallet sykehusinnleggelser øker i mange land. Smitten har beveget seg fra de unge til de eldre. By etter by innfører portforbud. Land etter land erklærer helsekrise. Vi er ikke der, og jeg håper vi ikke kommer dit, var blant det Høie sa under pressekonferansen.

- Å slippe viruset løs og samtidig beskytte risikogruppa, ville vært krevende. Risikoen for å ikke lykkes ville vært for stor, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer