Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrerer med hendene i været etter at nok en politimann slapp drapstiltale

Eric (43) ropte «jeg får ikke puste» da politimannen tok ulovlig halsgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrasjonene i flere amerikanske byer etter at politimannen Darren Wilson slipper tiltale etter at den ubevæpnede tenåringen Michael Brown (18) ble drept hadde knapt lagt seg, før det i natt norsk tid igjen brøt ut flere massedemonstrasjoner etter at det ble kjent at storjuryen dropper å tiltale politimannen Daniel Pantaleo. Seksbarnsfaren Eric Garner (43) døde etter at Pantaleo tok nakkegrep på ham under en pågripelse i juli.

Demonstrantene protesterer ved å rekke henda i været og si det som var Garners siste : «Jeg får ikke puste». Andre legger seg ned og spiller at de er døde.

Gamer var mistenkt for ulovlig sigarettsalg og motsatte seg pågripelse. Det endte med at han ble lagt i bakken av flere hvite politifolk, og det hele ble filmet av en forbipasserende.

Opptaket viser hvordan Pantaleo tok nakkegrep bakfra på 43-åringen, noe som er ulovlig i henhold til New York-politiets vedtekter.

Kvalt til døde Garner hadde astma og opptaket viser at han stønnet at han ikke fikk puste. Kort tid etter mistet han bevisstheten og ble erklært død ved ankomst sykehuset.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept som et resultat av politiets maktbruk.

- Det var aldri min intensjon å skade noen, og jeg er svært lei meg over Garners dødsfall, sier Pantaleo i enn kunngjøring.

Protestmarsj Dødsfallet utløste protester, og det samme gjorde storjuryens beslutning om at politimannen slipper tiltale. Det var også demonstrasjoner i sommer etter at dødsfallet ble kjent.

New Yorks borgermester Bill de Blasio gikk onsdag ut med en oppfordring til byens innbyggere om å nøye seg med fredelige protester.

STOPPET TRAFIKKEN: Disse demonstrantene stoppet trafikken i Washington i natt norsk tid. Foto: T.J. Kirkpatrick / Getty Images / AFP
/ NTB scanpix
STOPPET TRAFIKKEN: Disse demonstrantene stoppet trafikken i Washington i natt norsk tid. Foto: T.J. Kirkpatrick / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

I New York ble 30 personer pågrepet. Flere veier og bruer ble sperret av demonstranter.

Borgerrettsforkjemperen Al Sharpton har varslet en protestmarsj i Washington 13. desember.

- Vi har ingen tillit til den lokale påtalemyndigheten, for de arbeider hånd i hånd med det lokale politiet, sa Sharpton under en pressekonferanse onsdag. Ved hans side satt Garners enke og mor.

- Hvem skal være julenisse for barna mine denne jula? sa enken Esaw Garner.

Føderal etterforskning USAs justisminister Eric Holder har varslet føderal etterforskning i saken.

- Vi vil gjennomføre en uavhengig, grundig, skikkelig og rask etterforskning, sier Holder.

- I tillegg til å gjennomføre vår egen etterforskning, vil justisdepartementet gjøre en fullstendig gjennomgang av materialet som ble innhentet i den lokale etterforskningen, sier han.

Frykter opptøyer President Barack Obama har også kommentert storjuryens kjennelse, som kommer kort tid etter en tilsvarende avgjørelse i Missouri der en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart tenåring i Ferguson.

Frifinnelsen utløste kraftige opptøyer, der hus og biler ble plyndret og påtent.

HENDA I VÆRET: Reaksjonene har vært sterke i New York. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix
HENDA I VÆRET: Reaksjonene har vært sterke i New York. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix Vis mer

- Det er for mange tilfeller der folk ikke har tiltro til at alminnelige mennesker får en rettferdig behandling, sier Obama

(Dagbladet/NTB)

STORE PROTESTER: Folkemassen sa fra hva de mente om storjuryens avgjørelse. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpix
STORE PROTESTER: Folkemassen sa fra hva de mente om storjuryens avgjørelse. Foto: REUTERS / Adrees Latif / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling