Demonstrerer mot politiets maktbruk

Flere politiske grupperinger vil arrangere en prostestdemonstrasjon foran Sveriges ambassade i Oslo i morgen, som en markering mot politiets maktbruk under EU-toppmøtet i Gøteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen begynner klokka 18.00, og er kommet i stand etter at flere nordmenn ble pågrepet i Sverige, mistenkt for å planlegge kriminelle handlinger under president Bush og EU-toppenes møte.

Flere nordmenn som ble pågrepet i Gøteborg møtte pressen i dag, etter at de ble sendt hjem fra Sverige med fly i går kveld.

Kollektiv pågripelse

De norske demonstrantene som ble pågrepet på Hvitfeldtska gymnas torsdag ettermiddag, forteller at de ble isolert på politicelle og i holdt i forvaring i et asylmottak fram til lørdag kveld. Da ble de satt på fly til Norge og ankom Gardermoen i går kveld, utvist fra Sverige.

- Vi føler at politiet framprovoserte en reaksjon fra vår side, slik at de fikk et påskudd for å arrestere oss, sier Erik Kruse, en av demonstrantene.

Han, og seks andre nordmenn mener at svensk politi ikke har fulgt spillereglene, og utsatte demonstrantene for frihetsberøvelse, villkårlige arrestasjoner og voldsutøvelse.

- Dersom politiet mener at noen av oss planla kriminelle handlinger, så er det uansett ikke riktig å gå til kollektiv pågripelse av alle på gymnaset, sier Kaja Polmar.

Hun kom til Norge i går, uten pass og bagasje. Det har svensk politi beslaglagt.

Demonstrasjonen foran den svenske ambassaden i morgen klokka 18.00 er lovlig, og godkjent av politiet i Oslo.