Kristian Valen:

Demonstrerer Valen-våpen i retten: - Farlig

Politiet har beslaglagt over 50 våpen og våpendeler funnet på komiker Kristian Valens adresse. Onsdag demonstrerer et sakkyndig vitne fra Kripos hvorfor skytevåpnene er deaktivert feil - og hvilke følger det kan få.

OVER 50 VÅPEN: Politiet har tatt beslag i over 50 våpen som ble funnet på Kristian Valens adresse. Onsdag er 11 av dem lagt fram på et trebord i Oslo tingrett. Foto: Politiet
OVER 50 VÅPEN: Politiet har tatt beslag i over 50 våpen som ble funnet på Kristian Valens adresse. Onsdag er 11 av dem lagt fram på et trebord i Oslo tingrett. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Denne uka behandler Oslo tingrett saken mot komiker Kristian Valen (48), som står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika.

Starten for saken går nesten tre år tilbake i tid, da politiet i februar 2020 fant flere titalls våpen og våpendeler som mangler våpenkort på Valens adresse.

Onsdag morgen er det lagt fram 11 skytevåpen og våpendeler - som alle ble funnet hjemme hos Valen under husransakelsen - på et bord i sal 127 i Oslo tingrett.

- Et sakkyndig vitne skal i dag demonstrere hvorfor våpnene ikke er gjort varig ubrukbare for retten, sier politiadvokat Patricia Skaldebø-Rød til Dagbladet.

Valen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter.

- Valen har aldri hatt noen interesse av å ha aktive, reelle skytevåpen. Hans interesse har utelukkende vært å bruke våpen som rekvisitter i filmer, sketsjer og musikkvideoer, sier hans forsvarer, Bernt Heiberg, til Dagbladet.

- Kan bygge helautomatisk våpen

Fra vitneboksen mandag fortalte Valen at han har samlet på våpen siden tenåra, og hevdet at våpnene som ble funnet hjemme hos ham, er plomberte våpen som er brukt som rekvisitter i sketsjer, forestillinger og musikkvideoer over flere år. Mandag ble det vist flere musikkvideoer og filmsnutter som viser at Valen, gjennom flere år, har brukt våpen som rekvisitter i sin virksomhet.

Aktoratet mener imidlertid at våpnene ikke er gjort «varig ubrukbare», noe som er kravet for å oppbevare våpen uten våpenkort. Det innebærer at våpenet aldri vil kunne brukes som et skytevåpen igjen.

Det sakkyndige vitnet fra Kripos, politibetjent Øivind Strand, sier han ikke anser plomberte våpen som «varig ubrukbare».

- Plombering innebærer å legge noe ned i kammeret på skytevåpenet. Ved å gjøre det, gjøres våpenets funksjon udyktig. Men ved plombering er det noe som kan fjernes slik at det kan bli funksjonsdyktig igjen. Når et skytevåpen er gjort «varig ubrukbart» skal det aldri kunne brukes som et skytevåpen igjen. Det skal ikke bestå av flere deler, men være én enhet. Alle vitale deler av våpenet skal være ødelagt individuelt og sveiset sammen igjen, sier Strand.

Han påpeker at regelverket er vanskelig og uklart, og at det over flere år har vært vanskelig å følge hva som gjør et våpen ubrukelig. I 2009 kom det en ny våpenlov som sa noe om deaktivering, men i 2020 kom det et strengere regelverk. Det er dette regelverket politiet mener Valen skal vurderes etter.

VISES FRAM: Onsdag vises ti våpen og en våpendel fram for retten. Foto: Lise Åserud / NTB
VISES FRAM: Onsdag vises ti våpen og en våpendel fram for retten. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Strand henter fram ett og ett våpen fra trebordet og forklarer retten hva som er gjort med dem. Våpnene er ikke funksjonsdyktige fordi de er plombert - men de er ikke gjort varig ubrukbare, ifølge Strand.

- Hva betyr det?, spør aktoratet.

- Det betyr at det kan bli farlige skytevåpen.

Han tar blant annet fram underrammen til en rifle av fabrikat Sabre Defence XR15.

- Dette er et stridsvåpen som vil bli funksjonsdyktig dersom man har et sluttstykke. Med forbehold om at man har et sluttstykke, kan jeg med våpnene som ligger på bordet her bygge et helautomatisk skytevåpen, sier Strand.

Et helautomatisk skytevåpen er et selvladende skytevåpen som kan avfyre prosjektiler i kontinuerlig rekkefølge ved å holde inne avtrekkeren.

- Hvor enkelt var det å få tak i et slikt sluttstykke på beslagstidspunktet?

- Veldig enkelt. Det er bare å gå ut å kjøpe det, svarer Strand.

- Alvorlig

- Vi ser alvorlig på at man ved hjelp av det som er tatt i beslag - i tillegg til et sluttstykke, som man på tidspunktet for tiltalen enkelt kunne kjøpe lovlig, kan bygge automatvåpen. Dette er våpen som er forbudt, sier aktor Andreas Meeg-Bentzen til Dagbladet.

Heiberg påpeker at det ikke finnes noen slike sluttstykker verken på bordet i retten eller i beslaget politiet gjorde i Valens leilighet.

SAKKYNDIG: Politioverbetjent Øivind Strand legger frem flere våpen som bevis i rettssaken mot komiker og artist Kristian Valen i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB
SAKKYNDIG: Politioverbetjent Øivind Strand legger frem flere våpen som bevis i rettssaken mot komiker og artist Kristian Valen i Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Man kan ikke bygge et helautomatisk våpen av de våpendelene som ligger på bordet her. For at det skulle blitt et fullt funksjonelt våpen, må man erverve et sluttstykke. Det er det ikke i dette beslaget. Dette er en rent teoretisk øvelse foretatt av aktor, uten at det er noe Valen har gjennomført på noe tidspunkt, sier Heiberg til Dagbladet.

- Valen har forklart at han ønsket at sketsjene og videosnuttene han lagde skulle framstå så ekte som mulig. Er det noen mulighet for at han - på noe tidspunkt - kunne bygget et helautomatisk våpen for å bruke det som rekvisitt?

- På ingen måte, svarer Heiberg.

- Kan ikke klandres

TILTALT: Kristian Valen står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TILTALT: Kristian Valen står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Hvorvidt våpnene funnet hos Valen er varig ubrukbare eller ikke, er et av de sentrale spørsmålene retten må ta stilling til.

I sin forklaring mandag sa Valen at han hadde levert våpnene sine til plombering til politiet og velrenommerte våpenforhandlere.

- Hvem foretar de endringene som skal til for å deaktivere et våpen?, spør Valens forsvarer, Bernt Heiberg, det sakkyndige vitnet.

- Det er i stor grad børsemakere, ofte på oppdrag fra privatpersoner, svarer Strand.

- Hvordan er deres kunnskap om regelverket?

- Er det lov å si sviktende? Vi (Kripos, journ.anm.) har fått inn flere skytevåpen som ikke har blitt plombert riktig. De har vi fått til å bli skytbare igjen, svarer han.

Heiberg mener Valen ikke kan holdes ansvarlig for våpnene - som han har levert fra seg til deaktivering - ikke har blitt deaktivert riktig i henhold til loven.

- Gjennomgangen til Kripos underbygger forklaringen til Valen. Dette er våpen forsøkt deaktivert, og det er sendt plomberingsmeldinger til politiet som de har lagt til grunn uten ytterligere kontrolltiltak. Det at ikke alle våpensmedene har gjort dette riktig i henhold til loven, kunne ikke Valen vite, sier Heiberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer