Demonstrerte mot Bush

To år siden invasjonen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) På toårsdagen av den USA-ledede invasjonen av Irak har det vært store demonstrasjoner i hele Europa.

Men antallet er langt fra like stort som i februar 2003, da flere millioner demonstrerte verden over. Målet da var å vise president George W. Bush at et internasjonalt samfunn var i mot den da planlagte invasjonen.

- Pinlig for Norge

I Oslo arrangerte Fredsinitiativet en demonstrasjon og 3-400 mennesker møtte opp. Ifølge NTB lover de å fortsette å protestere mot norske politikere fram mot høstens stortingsvalg.

- Det blir mer og mer pinlig for Norge at vi er med i «koalisjonen av de villige» når mange land trekker seg ut. Okkupasjonen er hovedårsaken til volden og kaoset i Irak, sier lederen i Fredsinitiativet Ingrid Fiskaa.

Ifølge Bergensavisen møtte noen hundre mennesker opp på Torgallmenningen i Bergen. Det var også markeringer i Stavanger, Tromsø, Trondheim og Arendal.

10 000 i London

I London demonstrerte møtte mer enn 10 000 krigsmotstandere i Hyde Park. Derfra gikk de til den amerikanske ambassaden i byen og til Trafalger Square, melder nyhetsbyrået AP.

DEMO I OSLO: Noen hundre demonstranter gikk i tog i Oslo i dag. Foto: SCANPIX
DEMO I OSLO: Noen hundre demonstranter gikk i tog i Oslo i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

I Istanbul i Tyrkia demonstrerte rundt 15 000 mennesker.

To personer var kledd opp som amerikanske soldater som plaget en mann som var kledd som en fange med en hette over hodet. Det har vært flere skandaler i Irak hvor soldater har mishandlet irakiske fanger.

I Sverige møtte 300 demonstranter opp på Sergels torg i Stockholm.

Fornøyd Bush

Bush talte til det amerikanske folket fra sin ranch i Texas på toårsdagen for invasjonen i Irak, da amerikanske styrker og soldater fra en rekke andre land gikk inn i landet for å fjerne Saddam Hussein.

- Hvis vi skal kunne nyte godt av fred og frihet i tida framover, må friheten slå rot i andre land, sa Bush i sin ukentlige radiotale og la til:

- Nå ser vi at friheten vinner fram i Irak, og folk i USA kan føle seg tryggere fordi vi gikk til aksjon for to år siden.

Bush nevnte ifølge NTB ikke de mange bombeangrepene som nesten daglig dreper sivile i Irak.

BUSH-MASKE: Denne engelskmannen illustrerte at han frykter Bush skal angripe Iran.
KLEDD SEG UT: Ikke alle gikk i sine vanlige klær.
TORTUR: Tortureringen som har blitt avslørt sto i fokus under demonstrasjonen.
LA NED BLOMSTER: Flere la ned blomster ved en kiste som var laget for demonstrasjonen i London.