Demonstrerte mot demonstrasjon

Politiet skulle vise frem sin nye metode for å stagge demonstranter. Gjett hvem som dukket opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stein Lillevolden og et dusin venstreradikale dukket opp da politiet skulle vise frem sin nye taktikk for å håndtere demonstrasjoner.

- Dette er unødvendig maktbruk. Vi har ikke slike demonstrasjoner i Norge som dere legger opp til. Denne typer barrikaderinger er provoserende, sa Lillevolden foran to hundre politifolk og diverse politisjefer. Etter noen minutter gikk Lillevolden og demonstrantene frivillig fra øvingsplassen på Fornebu utenfor Oslo.

Slutter med skjold

Ordenspolitisjef Roger Andresen er ansvarlig for den nye taktikken, som er inspirert av politiet i Danmark. Hensikten er at færre skal bli skadd under konfrontasjoner med politiet og at bare bråkmakerne skal lukes ut av demonstrasjoner som blir voldelige.

- Vi slutter å bruke skjold. Isteden bruker vi spesielle biler sikret med netting foran rutene. Vi håper det skal bli mindre attraktivt som mål for demonstrantene, sier Andresen.

I tillegg har politiet skaffet seg fire store Magirus lastebiler påmontert fire meter høye gjerder foran. Tanken er at disse skal kunne sperre av gater.

- Vi skal prøve å være vennligere og mindre truene. Dessuten skal vi ikke lenger legge folk i bakken når de pågripes. Demonstrantene skal ikke trenge å ligge med ansiktet mot bakken. De pågrepne blir stilt opp sittende rygg mot rygg, sier han.

Tidligere har politiet også brukt hest i demonstrasjonene. Flere har blitt skadet i konfrontasjoner med politihestene. Dette blir det også slutt på. Biler overtar.

FOTO: JAN THORESEN
FOTO: JAN THORESEN Vis mer
<B>LILLEVOLDEN:</B> Stein Lillevolden og et dusin venstreradikale demonstrerte mot politiets nye taktikk.
<B>DEMO:</B> Politiet deler en gruppe demonstranter.
<B>BILER:</B> Gittersikrede biler, som egentig er utrangert fra UP, erstatter skjold.
<B>DEMO:</B> Politiet skiller en gruppe demonstranter.