GATEKAMPER I OSLO: Søndag var det demonstasjon foran Stortinget mot Marrakech-avtalen. En rekke personer knyttet til det høyreekstreme miljøet deltok. Etter demonstrasjonen brøt det ut flere gatekamper. Politiets operasjonsleder, Christian Krohn Engeseth, sier at det framstår som at personer fra ytre venstreside gikk til angrep på folk fra ytre høy... Vis mer

Demonstrerte mot innvandring - ble angrepet

Fem personer er pågrepet i Oslo sentrum etter en demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale. Flere høyreekstreme skal ha deltatt.

Fem personer er pågrepet etter et slagsmål i Karl Johans gate søndag ettermiddag.

Politiet setter slagsmålet i sammenheng med «Demonstrasjonen mot Marrakech-avtalen» som ble holdt i Oslo sentrum i ettermiddag. Etter det Dagbladet kjenner til deltok en rekke personer knyttet til det høyreekstreme miljøet i demonstrasjonen.

Demonstrasjonen var for å vise motstand mot FNs migrasjonsavtale som skal signeres i Marrakech 10.–11. desember i år.

PÅ STEDET: Politiet var til stede under demonstrasjonen, og skal raskt ha fått kontroll på slagsmålet. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
PÅ STEDET: Politiet var til stede under demonstrasjonen, og skal raskt ha fått kontroll på slagsmålet. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

- Ble angrepet

Innsatsleder Gunhild Finne Nilsen i Oslo-politiet opplyser til Dagbladet på stedet at meningsmotstandere skal ha angrepet demonstrantene.

- Vi har hatt en varslet demonstrasjon på Eidsvolls plass. Da den ble avsluttet, så ble noen av deltakerne angrepet da de var på vei bort. Vi var raskt på stedet og hadde tilstedeværelse i utgangspunktet. Vi fikk raskt kontroll, og flere personer var involvert, sier hun.

Tre personer er pågrepet for å ha gått til angrep. I tillegg er to personer tatt inn av politiet.

- Vi har ikke helt oversikt over hvor mange fornærmede det er. Vi mener vi har kontroll på alle som var delaktige, sier innsatslederen.

Til sammen er fem personer siktet for slåssing og ordensforstyrrelser.

Se video av angrepene øverst i saken.

NAZIMARSJ: Fem personer er pågrepet etter nazidemonstransjonen i Fredrikstad, melder politiet. Video: John Færseth Vis mer

Uprovosert angrep

- Hvem var det som gikk til angrep?

- Det er nok folk som ikke deler den samme meningen, men det var ikke en arrangert motdemonstrasjon, sier Finne Nilsen.

Ifølge Filter Nyheter skal det ha vært personer fra det såkalte Antifa-miljøet (Antifascistisk aksjon) som gikk til angrep på demonstrantene.

- Slik det framstår nå, er det nok folk fra ytre høyreside som har blitt angrepet av folk fra ytre venstreside, uten at jeg kan gå i detalj på miljøet. De fem pågrepne er på venstresiden, sier Christian Krohn Engeseth, politiets operasjonsleder, til Dagbladet.

- Var angrepet uprovosert?

- Ut ifra de opplysningene vi har, så var angrepet det.

Høyreekstrem gruppe

Demonstrasjonen var planlagt fra klokka 13.00 - 15.00 i ettermiddag. Blant annet skal personer fra den fremmedfiendtlige organisasjonen Folkeaksjonen mot innvandring ha vært til stede. Også den høyreekstreme gruppa «Aksjonsgruppe Ytringsfrihet» skal ha deltatt i demonstrasjonen.

- Ingen har blitt skadd og resten av demonstrasjonen har gått greit for seg. Den var avsluttet da angrepet skjedde. Det var et fysisk angrep, men det ble ikke brukt noen gjenstander, så vidt vi vet, sier hun.

Oslo-politiet meldte om slagsmålet rundt 14.30 søndag ettermiddag.

FNs migrasjonsavtale har som mål å styrke global migrasjon og styrke rettighetene til migranter og flyktninger. Det mest omstridte punktet i dokumentet er kravet til signaturland om å ta imot, tilrettelegge for og sysselsette migranter.

STORE STYRKER: Flere patruljer var til stede i Oslo sentrum i ettermiddag. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
STORE STYRKER: Flere patruljer var til stede i Oslo sentrum i ettermiddag. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer