Demonstrerte mot Israels ambassade

Stein Lillevolden og et titall blitzere kastet rødmaling, brente flagg og ropte slagord. Enda flere politifolk sto klar med køllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fritt Palestina, ropte demonstrantene og lot det bli med det.

Nær 30 politifolk og flere pressefolk sto spent og ventet mens det lille demonstrasjonsfølget viste sin avsky for det som skjer i Israel.

- Vi protesterer mot Israel som nå skyter for å drepe palestinske opprørere, sier Marte (22) til Dagbladet.no.

Det var fjerde eller femte gangen hun tok oppstilling foran ambassaden bak Slottet de siste månedene - hun husket ikke nøyaktig. Tidligere har de havnet i voldsomme tumulter med politiet, men i ettermiddag ble det med flaggbrenning, malingskasting og roping.

- Demonstrasjonen er over. Vi møtes igjen på Universitetsplassen lørdag klokka 14, ropte ei jente.

Klokka 16.10 lusket følget vekk etter den tre kvarter lange aksjonen. Det hadde bare vært en førpremiere. Marte hadde lovt pressen å brenne flere israelske flagg før de stakk, men det viste seg at de var gått tom.

Politiet kunne puste lettet ut.

- Vi avventer sitasjonen og vurderer fortløpende hva vi skal gjøre. Dette er en ulovlig demonstrasjon og ungdommene er maskerte, sa operativ uteleder Jon Malin i oslopolitiet mens demonstrasjonen sto på.

Foran ham sto en mur på nær 20 politifolk med skjold, køller og hjelm. Foran der igjen hadde de et metallgjerde rundt hele ambassaden.

Midt blant demonstrantene sto tidligere sjefsoppvigler Stein Lillevolden. Han prøver å holde en lavere profil i det nye årtusenet og henviser ganske konsekvent journalister til yngre demonstranter.

- Vi demonstrerer for å minne folk i Norge på hva som skjer i Israel. Norge må støtte palestinernes kamp, sier Marte.

Foran henne på Parkveien suser bilene forbi på vei hjem fra jobb. Flere tuter med hornet i det de passerer. Demonstrantene jubler tilbake.

PÅ GOD AVSTAND: Politiet holdt seg bak metallgjerder mens Stein Lillevolden (til venstre) og palestina-aktivistene ropte slagord.